НОВИНИ

Стало відомо, як захистити посіви від лободи білої

31.05.2022 17:45
mar-belaya-obschee-opisanie-oblast-primeneniya-lechebnyie_svoystva

Проблеми контролю лободи білої в посівах різних сільгоспкультур все частіше відмічають аграрії з різних областей України. Повідомляє SuperAgronom.com, пише  agronews.ua.

Про причини такої ситуації  розповів Олександр Хмелюка, керівника Агродепартаменту LNZ Group. За його словами, на виникнення цієї ситуації вплинуло декілька чинників.

«По-перше, локально на окремих полях та в господарствах ми вже кілька років поспіль спостерігаємо труднощі з контролем лободи за внесення певних груп діючих речовин, і проблема тільки посилюється. У цьому випадку вже можна говорити про появу певного рівня резистентності. По-друге, за умов нестачі вологи, які ми спостерігаємо цього року, дещо менший період контролю бур’янів, у тому числі і сходів лободи, ґрунтовими гербіцидами», — прокоментував Олександр Хмелюк.

Третім чинником, зі слів фахівця, є посушливі умови, які активували та посилили захисні механізми у рослин лободи. Рослини сформували більш потужний восковий наліт та більшу частину часу тримають листочки піднятими вгору, що покращує стікання робочого розчину з поверхні.

З метою збільшення ефективності використання гербіцидів для контролю лободи в LNZ Group передусім рекомендують не допустити її переростання, зокрема:

  • Провести обробіток гербіцидами у фазу розвитку першої пари справжніх листків. Крайня межа — дві пари. Пізніше проблема буде вже складною і потребуватиме індивідуальних рішень у кожному окремому випадку.
  • Обробку краще проводити у ранішні години. 

«Якщо є прогноз на дощ найближчими днями й можливість відкласти обробку, то більш ефективною вона буде після дощу», — рекомендує Олександр Хмелюк.

  • За можливості, поєднувати у баковій суміші не менше двох діючих речовин. Це посилить їх дію та зменшить ризик виникнення чи посилення резистентності.
  • Обов’язково використовувати ПАР. Це зменшить поверхневий натяг крапель робочого розчину та хоча б частково змиє восковий наліт. Або додайте у бакову суміш 5 кг/га карбаміду.
  • Забезпечити дрібнодисперсне розпилення, що збільшить площу покриття та зменшить ризик стікання.

Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: