НОВИНИ

Стало відомо, як захистити цвіт плодових дерев від заморозків

25.04.2021 17:28
abrikos_zvichayniy_8

Аби мати щедрий врожай, необхідно вберегти цвіт від заморозків. Для цього садівники на власних ділянках встановлюють димові купи, або вкривають дерева агроволокном. У промислових садах задіюють туманні установки. Про це Gazeta.ua розповів Богдан ­Волинський, садівник із Рівного, пише  agronews.ua.

“Я димові купи не використовую, бо поряд багато сусідів живе”, – сказав Волинський.

Димова купа складається із сирої соломи, листя, тирси, гною, гілок тощо. Запалюють ввечері, коли температура повітря знизилася до + 1 ° С. Після сходу сонця диміння підтримують протягом години. Своєчасне і хороше диміння послаблює силу заморозків на 1-2 ° C. Таку саморобну установку розміщують на двохметровій відстані від дерева.

“Спосіб дієвий, але тут є багато але: куди піде дим і так далі. Я за альтернативні варіанти – укривні матеріали, наприклад, агроволокно, якщо сад не великий. В промислових садах, закордоном, використовують туманні установки. Тобто в саду стоять шланги з дрібними форсунками, які розпилюють воду. Вона туманом йде по садку й не дає морозу обморозити гілки”, – розповів садівник.

Серед найбільш ефективних заходів захисту садів від заморозків агрономи вважають дрібнокрапельне дощування. Якщо увімкнути систему розпилення води, можна не лише підвищити температуру повітря, а й вкрити цвіт своєрідним “льодовим панцирем”. Під шаром льоду квіти й бруньки здатні перенести заморозки до -5-6°С. Втрати врожаю при цьому будуть мінімальними.


Перегляди: 98
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: