ВАЖЛИВО

Як загроза вторгнення Росії вплине на земельний ринок

19.02.2022 08:03
95D273EA-F51C-411C-B376-B3A717D6BE52_w1200_r1

Напруженість через загрозу військового вторгнення держави-агресора в Україну зростає. Така ситуація впливає на ринки, зокрема і земельний. Про це розповів голова ГО «Асоціації землевласників України» Сергій Кулєшов, повідомляє Mind.UA, пише agronews.ua.

«Ситуація на ринку наразі нетипова: здавалося б, на такому новинному тлі землевласники мали б масово продавати свої ділянки й у битві за покупця опускати ціни нижче й нижче. Проте все не зовсім так. Наприклад, у прикордонних із Росією областях спостерігається невелике збільшення пропозицій із продажу ділянок, але жодного панічного розпродажу немає», — зазначив експерт.

Щодо ринку України загалом, то, за словами Сергія Кулєшова, наразі спад попиту, покупці дуже обережно ставляться до придбання нових об’єктів, однак охоче купують, якщо ціна гарна.

Також експерт озвучив прогнози щодо ринку землі при різних сценаріях розвитку подій:

1. Напруженість спадає, з’являються новини про те, що жодної загрози немає.

«Тут все очевидно: ринок одразу ж відновиться і повернеться до наростаючого тренду, який чітко простежувався протягом усіх попередніх місяців. У перші тижні після позитивних новин буде навіть деякий ажіотаж, щоб наздогнати втрачений час і вирівняти попит/пропозицію», — пояснив голова Асоціації землевласників.

2. Напруженість зберігається ще довгий час, але при цьому жодного реального загострення не відбувається.

«Український бізнес надзвичайно добре вміє адаптуватися до негативу та швидко вчиться жити в нових умовах. Тому при цьому сценарії ми вважаємо, що ринок зробить невелике сповільнення для адаптації і в разі відсутності нової хвилі негативу і реальних загострень відновиться та існуватиме так, ніби взагалі нічого не відбувається. При цьому можна допустити невелике зниження цін, але лише в прикордонних областях на Сході України», — зазначив Сергій Кулєшов.

3. Початок реальних бойових дій.

«Звісно, при цьому сценарії почнеться панічний розпродаж: покупців на ринку практично не буде, а продавців буде дуже багато. Це спричинить конкуренцію між продавцями, і ціна піде суттєво вниз. Якщо зараз не є рідкістю ціна $1000 за гектар, то при цьому сценарії нормою може стати $500. Нижче вона навряд чи впаде, оскільки за отримані кошти продавець нічого вагомого не купить взамін і ніяк не поліпшить своє щоденне життя», — підсумував експерт.

Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: