НОВИНИ

Стало відомо, як виростити здоровий врожай томатів

21.02.2021 11:12
a37c811-tomatoes

Томати – частий гість на городах українців.Їх люблять усі, адже їдять не лише у свіжому вигляді, але й консервують. Та навіть у досвідчених господарів не завжди виходить зібрати щедрий врожай. Все через промахи під час вирощування розсади та неправильний догляд. Про це повідомяє Ukr.Media, пише agronews.ua.

Агрономи радять обирати низькорослі сорти. Такі кущі зручно доглядати та не потрібно підв’язувати. До того ж гібриди томатів стійкіші до виникнення фітофторозу. Хвороба не вражає їх, оскільки такі сорти швидко ростуть і дають плоди.

Ідеальний час для вирощування розсади – лютий-березень. Відбираючи насіння – дрібне, порожнє та ламане слід викинути. Підходяще – замочують в підсоленій воді. Після чого знезаражують протягом 15 хвилин у розчині рожевої марганцівки й повторно промивають водою.

Насіння загартовують у холодильнику протягом 2-4 діб. Після цього саджають у зволожену ґрунтову суміш. Землю в тарі необхідно розрівняти та злегка ущільнити. Якщо насіння висівають в ящики, то варто зробити неглибокі борозенки на глибину 1 см, між рядками – 5 см. У борозенки опустити насіння через 2 см кожне зернятко, присипати шаром ґрунту на 1 см і зволожити ґрунт розпилювачем. Поверхню накрити плівкою і перенести в тепле, добре освітлене місце. Температура в приміщенні повинна бути +20, +22 С.

Аби рослина отримала достатньо світла, горщики розміщують на вікнах, які виходять на південну сторону. При цьому рослину слід регулярно обприскувати водою, адже в холодну пору року в приміщенні пересушене повітря.

Приблизно на 5-6 день насіння зійде.Тоді його поливають теплою й відстояною водою. Вдруге зволожують через 7-14 днів з підгодівлею, використовуються при цьому комплексні рідкі або сухі водорозчинні добрива.

Пікірувати варто, коли на томаті з’явиться кілька листочків. Тоді рослину пересаджують в торф’яні горщики 10 см на 10 см, заглиблюючи в землю до сім’ядольних листочків. Таку розсаду поливають раз на тиждень. Приблизно через місяць томати пересаджують в більшу тару.

Перед висадкою у відкритий ґрунт розсаду переносять в неопалювану теплицю або на балкон, якщо немає нічних заморозків, щоб додатково загартувати. На город висаджують при температурі повітря не менше +18 С. Така розсада стійкіша до хвороб та в результаті дає чималий врожай.

Нагадаємо, Україна встановила рекорд з імпорту тепличних помідорів.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: