НОВИНИ

Стало відомо, як виростити суперсолодку кукурудзу

23.09.2022 18:29
kukurudza-1

Суперсолодка кукурудза повністю відповідає своїй назві: її зерна містять приблизно в 2 рази більше цукрів, ніж звичайна овочева. Про це повідомляє chuguiv.com, пише agronews.ua.

Крім того, вони відрізняються ніжною консистенцією, м’які, але в той же час хрумкі, соковиті. Вони набагато повільніше протікають процеси переходу цукрів у крохмаль, що подовжує період господарської придатності зірваних качанів: їх можна транспортувати на далекі відстані без істотного зниження смакових якостей.

Суперсолодкими бувають лише гібриди першого покоління F1, тому вартість насіння цього типу вища, ніж насіння сортів звичайної кукурудзи. Зерна в технічній стадії зрілості можуть бути білі, світло-жовті, жовті, двоколірні (білі та жовті) з переважанням однієї з фарб.

Основні правила вирощування суперсолодкої кукурудзи

  • Важливо контролювати температуру ґрунту під час посіву: вона повинна бути не нижчою за 13°С. Інакше сходи будуть сильно порізані.
  • Насіння суперсолодкої кукурудзи дрібніше, ніж звичайної овочевої, що потрібно враховувати, визначаючи норму висіву.
  • Для проростання насіння суперсолодкої кукурудзи потрібно вдвічі більше вологи, ніж для звичайної. Тому не можна проводити посів у сухий ґрунт.
  • При оптимальній вологості ґрунту глибина посіву – 2-2,5 см.

Оптимальний термін збирання визначають наступним чином

Потрібно зафіксувати дату появи приймок приблизно у половини рослин. Через 18-22 дні після неї можна починати збирання. Щоправда, на тривалість цього періоду впливає температура повітря. Для суперсолодкої кукурудзи допустима затримка зі збиранням на кілька днів, оскільки її зерна довше залишаються ніжними та солодкими.

Початки суперсолодкої кукурудзи довше зберігають товарні якості порівняно із звичайною овочевою через повільніший перехід цукрів у крохмаль. Проте, щоб краще зберегти їхню високу якість, качани охолоджують відразу після прибирання і транспортують у такому вигляді.

Посадки суперсолодкої кукурудзи необхідно ізолювати від посадок інших типів овочевої кукурудзи: відстань між ними має становити не менше ніж 10 м.

Особливості технології вирощування у різних регіонах

Цукрова кукурудза – теплолюбна культура. При температурі нижче 10°С насіння практично не проростає, а загниває. Сходи у весняний період переносять невеликі заморозки без суттєвих ушкоджень. Однак швидкість росту та розвитку рослин безпосередньо залежать від температури. У холодну, дощову погоду зростання сповільнюється, період від сходів до зрілості збільшується.

Посів

Існує 2 способи вирощування кукурудзи: розсадний та прямим посівом насіння в ґрунт.

Розсадний спосіб

Його застосовують у середній смузі, а також південних регіонах для отримання ранньої продукції. Насіння на розсаду висівають за 20-25 днів до висаджування. Розсада більшого віку сильно витягується та часто ламається після висадки в поле. Використовують лише розсаду для горщика. У 7-8 см горщики висівають по 1 насінню, після чого посіви накривають плівкою до появи перших сходів. Для сівби бажано брати субстрат, заправлений комплексними добривами. У цьому випадку підживлення розсади не проводять. Перед висаджуванням молоді рослини обов’язково гартують. Висаджують їх у ґрунт після закінчення поворотних заморозків.

Безрозсадний спосіб

Посів насіння проводять, коли ґрунт прогріється приблизно до 13°С. У середній смузі це приблизно середина травня. Як правило, схема посіву – 70х30 см, по ній висаджують і розсаду. Кінцева густота стояння рослин має бути 40 000-50 000 прим. /га. Підготовка ґрунту для вирощування кукурудзи є загальноприйнятою для даного регіону.

Догляд

Догляд під час вирощування нескладний: міжрядні обробки, 1-2 підживлення, поливи у суху погоду (1-4 рази).

Прибирання

Ще раз відзначимо, наскільки важливо не прогаяти час збирання і провести її своєчасно, у стадії молочної зрілості зерен, яку можна визначити по фарбуванню приймок на качанах. Коли вони стають коричневими і підсихають, приблизно через 18-24 дні після появи приймок, можна приступати до збирання.

Чим тепліша погода, тим коротший цей період. Не варто прибирати качани і раніше терміну, тому що вони не встигнуть накопичити достатньо цукрів, і їх зерна будуть рідкими.

Ну, а далі залишається лише насолоджуватися смачним десертом. Жаль тільки, що, як правило, на одній рослині формується не більше 2 качанів.

Читайте також: Відбудеться безкоштовний вебінар щодо приватизацію державного та комунального майна



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: