НОВИНИ

Стало відомо, як вплине рекордний врожай зернових на вартість хліба

11.07.2021 14:55
145135

Хороший врожай зернових у цьому сезоні не призведе до здешевлення хлібобулочної продукції. Про це заявив аналітик компанії «Центр біржових технологій» Максим Орищак для  apostrophe, пише agronews.ua.

Він розповів, що з початку 2021 року батон «Київський2 нарізний (500 грамів) подорожчав на 1 гривню — з 18,94 до 19,94 гривень, хліб пшеничний коштував 19,53 гривень, а зараз ціна коливається в районі 22,95 гривень, хліб житній український «Столичний» коштував 24,62 гривень, а зараз вартує 29,75 гривень, лаваш «Кавказький» коштував 16,39 гривень, а зараз його ціна становить 17,10 гривень.

На думку експерта, до кінця року інфляція в Україні повинна трохи сповільнитися, і на тлі більш високої врожайності темпи зростання цін на хліб також знизяться.

При цьому на ціни більшою мірою впливатимуть зовнішні чинники, зокрема, світові котирування нафти. Якщо на початку липня 2020 року барель марки Brent коштував трохи більше 43 доларів, то за рік він торгується за ціною 77 доларів.

«Є ризик подорожчання нафти в світі, що відіб’ється на вартості літра бензину. І, як наслідок, це відіб’ється на продуктах харчування, — говорить Максим Орищак.

За його словами, врожайність буде стримувати темпи зростання цін, проте на етапі збору врожаю та інших ланок в ланцюжку доставки товару споживачеві фактор енергоресурсів, вартості палива стане визначальним в динаміці цін.

Експерт додав, що інші продукти в Україні також залишаються ву владі вартості бензинув. Якщо підвищаться транспортні витрати, то ціни на них також зростатимуть.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: