НОВИНИ

Стало відомо, як вплине пізня весна на посівну 2022 в Україні

20.03.2022 13:29
посівна

Українські аграрії через військові дії поки не можуть розпочати посівні роботи, проте морозна погода березня дозволить відтермінувати строки сівби ярих культур на два-три тижні, а успіхи ЗСУ дозволяють сподіватися на відступ російських військ на більшій частині північних та східних напрямків наступу. Про це повідомляє graintrade.com.ua, пише agronews.ua.

Мінагрополітики та Укргідрометеоцентр повідомляють, що погода дає вітчизняним аграріям часовий люфт.

«Навіть за інших обставин рівень промерзання ґрунту поки не дозволив би розпочати повноцінну посівну. Масштабний старт весняних робіт – кінець березня, а подекуди і початок квітня, хоча реальна дата, звичайно, залежатиме від швидкості потепління та кількості опадів. Але поки що нічні температури від’ємні, а на півночі та сході сягають 10-12 оС морозу», – розповів міністр агрополітики.

Він додав, що погода дозволяє акумулювати ресурси, організувати роботи та водночас вкластися в оптимальні агрометеорологічні терміни. Основне завдання – максимально використати додатковий час, залучити зовнішню та внутрішню допомогу та підготуватися до початку робіт.

«Кількість вологи у верхньому шарі ґрунту залишає бажати кращого, і до 20 березня опадів не очікується. Що ж, хай це буде нашою найбільшою проблемою», – додав Р. Лещенко.

За його словами, внаслідок досить теплого лютого місцями почалося проростання озимини, проте на тлі зниження температур посіви залишаються в стані зимового спокою, тому морози не повинні їх пошкодити.

«Посівна, напередодні якої ми знаходимось, можливо найважча та найважливіша у нашому житті. Її значення вже не вимірюється категоріями «врожай» та «ціна». Ідеться про майбутнє держави», – додав міністр.

У чорноморському регіоні умови для зимівлі пшениці переважно були сприятливими, з великою кількістю опадів взимку та без сильних морозів.

У США зберігаються не дуже сприятливі для озимої пшениці умови через дефіцит опадів восени та взимку. Вищі за норму температури наступного тижня відновлять вегетацію рослин на Південних Рівнинах, проте протягом 7-10 днів та очікуються незначні опади. Західний Техас та окремі райони західного Канзасу продовжують страждати від посухи.

На Середньому Заході запаси ґрунтової вологи високі, потепління прискорить танення снігу, а протягом 7-10 дні пройдуть додаткові опади.

На півночі та в центрі Бразилії активно іде збирання сої, а кукурудзою другого врожаю вже засіяно 60% від плану. Проте зниження кількості опадів посилює занепокоєння. Протягом 7-10 днів на півдні та в центрі країни очікуються додаткові опади, що покращать зволоженість ґрунту.

В Аргентині пройшли потужні дощі, які покращили стан пізніх посівів сої та кукурудзи. Проте протягом двох наступних тижнів кількість опадів буде нижчою за норму, що може негативно вплинути на посіви, які у січні постраждали від посухи.

Читайте також: Один з регіонів відновив продаж алкоголю.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: