ВАЖЛИВО

Як відбувається обрахунок нормативної грошової оцінки землі під час війни

01.05.2022 10:07
podatok22_1

Експерти програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО), залучені Міністерством аграрної політики та продовольства України, підготували відповіді щодо використання і обрахунок нормативної грошової оцінки (НГО) землі під час війни, пише agronews.ua.

Якщо НГО земельної ділянки була проведена, чи потрібно застосовувати середню НГО по області?

«Так, потрібно. Це пряма вимога Закону №2145-IX».

Якщо орендар погоджується укласти договір оренди землі на 1 рік в період воєнного стану з оплатою на рівні не 8% НГО, а більше? Чи законно, якщо за згодою сторін буде укладено такий договір?

«Закон № 2145-IX чітко фіксує, що розмір орендної плати за земельні ділянки для ведення товарного с/г виробництва не може перевищувати 8 % НГО земельної ділянки, що визначається від середньої НГО одиниці площі ріллі по області. Тому встановлення орендної плати на рівні, який перевищує 8%, буде порушенням Закону. Якщо орендар бажає заплатити більше, запропонуйте йому надати громаді гуманітарну допомогу, допомогти переселенцям тощо».

Розмір орендної плати не може перевищувати 8% НГО земельної ділянки поширюється на договори, які укладені в період після 24 лютого 2022 р., чи й тих, що були укладені раніше (у них зафіксованих вищий розмір орендної плати)?

«Розмір орендної плати не більше 8% НГО земельної ділянки застосовується до договорів оренди земель с/г призначення, які укладаються відповідно до Закону №2145-IX. На інші договори оренди цей розмір не поширюється».

Читайте також: Сільське господарство в умовах війни: як залучити фінансування



Перегляди: 21
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: