НОВИНИ

Як убезпечити себе від фальсифікованих засобів захисту рослин

29.11.2021 09:00
WhatsApp Image 2021-11-28 at 15.19.13

Сезон закупівлі засобів захисту рослин у розпалі, тож для недобросовісних постачальників ЗЗР наразі гаряча пора. Тому вчені «Інституту здоров’я рослин» радять бути пильними: адже згідно з даними відкритих джерел, у 2021 році Службою Безпеки України було виявлено понад 100 тонн фальсифікованих препаратів, пише agronews.ua.

«Фальсифікат засобів захисту рослин – справжня біда для аграріїв: адже кількість підробок та їх рівень із року в рік ростуть, і ризик натрапити на них, відповідно, збільшується, – зазначає науковий співробітник Інституту Сергій Сальніков. – Згідно з результатами досліджень, проведених нашими фахівцями, бачимо, що найчастіше «жертвами підробки» стають відомі високоефективні препарати, які користуються попитом, а також ті, які на ринку в дефіциті. Під виглядом оригінального продукту може ховатися малоефективний однокомпонентний препарат, подібний до нього за візуальними ознаками, який не забезпечить посівам належного захисту, або продукт, не зареєстрований в Україні та ввезений нелегально, – в такому випадку сказати щось про його склад, якість та ефективність взагалі неможливо».

Крім того, такий «препарат» може складатися винятково з розчинників, емульгаторів і барвників: шкоди культурним рослинам він, звісно, не завдасть, однак шкодочинні об’єкти також залишаться, так би мовити, неушкодженими, тож на щедрий врожай аграрію розраховувати навряд чи вже доведеться. Та й кошти та час на ефективну обробку вже будуть безповоротно втрачені

Щоб убезпечити себе від фальсифікованих засобів захисту рослин, Сергій Сальніков рекомендує дотримуватись декількох простих принципів.

«В першу чергу, уникайте препаратів «no label» (без етикетки): адже в такому випадку є висока імовірність натрапити на крадені продукти невідомого походження, і замість фунгіциду ви можете отримати, наприклад, гербіцид, який спалить ваші посіви, – застерігає фахівець. Крім того, навіть якщо ви співпрацюєте з перевіреним постачальником, вимагайте в менеджера документи, які засвідчують якісні показники продуктів, а також обов’язково перевіряйте дату виготовлення продуктів та термін їх придатності. Також зверніть увагу на наявність захисного маркування на тарі – логотипів, голограм, тиснень, номеру партії тощо. А щоб пересвідчитися в оригінальності продукту на 100%, зателефонуйте на гарячу лінію компанії-виробника, де кваліфіковані спеціалісти допоможуть відрізнити підробку від справжнього препарату. Якщо ж навіть після цього у вас лишаються сумніви, проведіть дослідження з ідентифікації діючої речовини та її концентрації в лабораторних умовах».

В «Інституті здоров’я рослин» сьогодні визначають близько 300 діючих речовин у препаратах, а також їх концентрації. В результаті досліджень аграрій отримує протокол, де вказаний перелік діючих речовин та їх концентрація.

Таким чином, якщо заявлені діючі речовини не відповідають знайденим, аграрій може повернути препарат, або ж комбінувати його з іншим у випадку, якщо повернути його з певних причин неможливо.  

Читайте також: В Україні відбудеться національний круглий стіл щодо протидії рейдерству.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: