ВАЖЛИВО

Стало відомо, як у Криму наживаються на награбованому в Україні

14.05.2022 11:02
Screenshot_1

Росія продовжує грабувати Україну. Тепер до Криму десятками тонн везуть овочі та зерно, зібрані на полях Херсонщини, а також безкоштовно користуються дніпровською водою, яка через руйнування греблі почала надходити до Північно-Кримського каналу. Проте навіть такі пограбування не знизили ціни на продукти на півострові. Про це повідомляє OBOZREVATEL, пише agronews.ua.

Поки що воду роздають безкоштовно

Оскільки за вісім років окупації Криму російська влада нічого не змогла зробити для мешканців півострова, щоб хоч якось підняти їхній рівень життя і знизити ціни, тепер вони взялися за грабіж України.

Перше, що зробили російські військові, коли увійшли на територію Херсонщини, – підірвали греблю, яка перекривала Північно-Кримський канал. Тепер “глава” Криму Сергій Аксьонов заявив, що воду будуть роздавати безкоштовно всім, мовляв, платити за неї нічого не треба. Поки що.

Тепер російські окупанти охороняють дамбу, через яку дніпровська вода незаконно надходить до Криму.

Наприклад, фермерам з панського плеча чужу воду він пообіцяв безкоштовно давати лише до кінця цього року, тобто на один сезон. Далі доведеться платити.

“Вони вісім років годували нас обіцянками, що будуватимуть опріснювальні установки. А насправді для своїх військових баз просто бурили свердловини, щоб забезпечити свій флот і військових водою. А нам, кримчанам, заборонили бурити свердловини на своїх ділянках. Це як Кримський міст і траса “Таврида”. Зараз все підтвердилося – будували їх для перекидання військової техніки для війни з Україною, а не для людей. У містах, особливо на півночі та сході Криму, як були розбиті дороги, так вони й залишилися. А в селах і говорити нічого. Розруха, відсутність медицини, бруд”, – каже пенсіонер Сергій Анатолійович.

Щоправда, щоб підняти свій імідж на півострові, представники окупаційної влади заявляють, що в Криму навіть почнуть вирощувати рис, який потребує багато води.

“Прісна вода для Криму завжди була золотою. Адже сільське господарство тут розвивається не на південному березі або на курортах, а в більш північній і степовій зоні. А там навіть не завжди і дніпровська вода рятувала, бо клімат став дуже посушливий. Багато фермерів уже перейшли на вирощування стійкіших до посухи рослин. Якщо влітку дощів не буде, як останні роки, то й вода не врятує. Вона буде занадто дорогою для поливу”, – каже Анатолій, який уже багато років займається сільським господарством у північній частині півострова.

Забирають урожай та обіцяють відрізати голови

Але на воді окупанти не зупинилися. Якщо з Київщини вони вивозили пральні машини, телевізори, гаджети та іншу техніку, а також унітази, то тепер вони грабують фермерів Херсонської області і під дулом автоматів вивозять у них весь урожай.

“До мого знайомого в будинок прийшли окупанти зі зброєю. Наділи йому мішок на голову і вивезли. Через кілька днів забрали весь його врожай, який він вирощував у своєму господарстві. Картоплю, моркву, капусту, буряк – усе вивезли. Його повернули назад. Тепер він не знає, чи варто цього року щось садити, бо все одно заберуть”, – розповідає фермер із Херсонщини.

Такі випадки не поодинокі.

Так, група озброєних чеченців (кадировці) увійшли на територію господарств фермера Альберта Черепахи в Генічеському районі і заявили, що вся власність аграрія тепер належить їм. А це 20 тис. га землі у селах Чонгар, Червоне, Павлівка. А працівників попередили, що якщо щось із підприємств зникне, то їм відріжуть голови.

Окупанти вивозять зерно

Окупанти змушують людей проводити посівну. А продукцію зі складів вивозять та продають.

Аграрій каже, що за всім цим стоїть сепаратист Сейтумер Немітулаєв, колишній голова Генічеського району, який втік до Криму у 2014 році.

Омбудсменка Людмила Денісова також заявляла про те, що окупанти забрали зерно з елеваторів Новоолексіївки Херсонської області та вивезли все до

Криму. Крім того, російські терористи зайнялися рекетом – вони вимагають у фермерів віддати їм 70% майбутнього врожаю.

Супутники зафіксували російський корабель, який краде зерно

За даними української розвідки, херсонське зерно вже знаходиться в Середземному морі і, найімовірніше, прямує до Сирії. Цю інформацію підтвердили і супутникові знімки, які були опубліковані у виданні CNN.

Як заявило Міністерство оборони України, також зерно намагалися вивезти до Єгипту із Севастополя на судні “Матрос Позинич”.

Після втручання українського МЗС судно попрямувало у бік Лівану або Сирії. Влада цих країн також попереджена про те, що вони повинні затримати суховантажі з награбованим українським зерном.

Українське зерно переправляють у бік Сирії

Вивозять зерно і з тимчасово окупованої Запорізької області. Наприклад, з Енергодара зерно та соняшник направили до Криму. З Харківської області вивозять прямісінько до Росії.

Самі власники сільськогосподарських підприємств кажуть, що краще спалити, ніж ділитися з окупантами.

Грабіж не допоміг знизити ціни

Водночас на ціни на овочі та ягоди у Криму всі ці набіги ніяк не вплинули. Загарбники не збираються їх знижувати. А більшу частину награбованого врожаю вони везуть до Росії.

Хоча кримчани ще у квітні раділи тому, що херсонські овочі та перша полуниця нарешті переб’ють заробітки місцевим спекулянтам. Ціни на деякі овочі та фрукти підняли вже до московських. Окупанти писали, що ось-ось на півострів потоком підуть фури з урожаєм з материкової України, їх буде багато і ціни впадуть. Але вийшло все не так.

“Все як було, так і залишилося. Першу полуницю з Херсона привезли, вона коштує як і кримська – 350-450 рублів (150-190 грн). Хоча разом із херсонською на ринках полуниці дуже багато”, – каже мешканка Криму Валентина Семенова.

На ринку в Ялті помідори продають по 180 – 250 руб (75 – 105 грн), огірки – 100 руб. (42 грн), молода картопля коштує 200 руб. (84 грн), дрібна продається по 100-120 руб. (42 – 50 грн), молода капуста – 55-125 руб. (23 – 52 грн), кабачок – 120 руб. (50 грн).

Ціни на ринку в Ялті
Ціни на ринку в Ялті
Ціни на ринку в Ялті
Ціни на ринку в Ялті

Херсонські підприємці кажуть, що їм росіяни не дають змоги вивозити свою продукцію на підконтрольну територію України. Тому на оптовому ринку у Великих Копанях вони змушені продавати молоді овочі та ягоди за копійки.

Наприклад, молоду капусту тут віддають по 5 грн за кілограм, молоду картоплю – 10-30 грн, огірок – 10-14 грн, помідори – 80-90 грн, кабачок – 20 грн.

Чому в такому разі в Криму їхній товар такий дорогий, радять поцікавитися у кримських продавців.

“Бо там бариги. Знижувати ціни вони не будуть, а частину врожаю повезуть до Росії, там ще дорожче можуть продати”, – пояснює один із підприємців.

Він також пояснює, що на підконтрольну територію вивезти товар можна лише за хабарі російським військовим. Але в такому разі ціна на ринку на вільній території вже зросте.

Також найголовніші економічні новини читайте за посиланням.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: