НОВИНИ

Стало відомо, як розпізнати хліб з хімією

14.01.2022 18:02
wiqev3BhZI8Bhj-jjFW_4jWQ-F840Za8

Хліб. Без цього продукту рідко обходиться будь-який обід чи вечеря. Проте нерідко, з’ївши скибку-другу хліба, люди нарікають на те, що покупка виявилася несмачною, нашпигована штучними добавками. Радимо вам як обрати натуральний, високоякісний та смачний хліб. Про це повідомляє АгроТер, пише agronews.ua.

Колір. Якщо на прилавку лежить розрізаний хліб, зверніть увагу на відтінок м’якушки. Білосніжний колір пшеничної буханки говорить про те, що борошно вибілювали. Значить, з нього прибрали клітковину і додали хімічні відбілювачі. М’якуш якісного продукту буде кольору слонової кістки.

Чорний хліб має свої переваги перед білим. Наприклад, в ньому набагато менше калорій, тому він підійде людям, що стежать за фігурою. Насиченість його кольору залежить від того, в якому співвідношенні брали пшеничне і житнє борошно при замішуванні тіста. Ідеальний колір чорного хліба – темно-коричневий. Відтінок міцної кави швидше за все означає, що виробник додав в тісто какао-порошок або кармін для штучного фарбування.

А ось колір скоринки може коливатися від світло-коричневого до золотистого. Не поспішайте купувати хліб з окрайцем привабливого карамельного кольору, якщо не хочете отримати замість користі стрибок цукру в крові. Справа в тому, що кірочка темніє в результаті карамелізації цукрів. Чим темніша випічка, тим більше в ній цукру.

Зовнішній вигляд. Гарний виріб буде правильної форми, без тріщин. Для більшої привабливості та аромату виробники люблять додавати в тісто розпушувачі і підсилювачі смаку. Якщо ви бачите, як продавець ріже хліб і під його ножем дуже багато крихт, значить, це випічка з поганої муки з покращувачами. Вибрати хліб без хімії допоможе невеликий експеримент. Натисніть на батон: якісний продукт швидко відновить свою форму, на ньому не залишиться вм’ятини.

Про брак говорить і плоска верхівка з блідими плямами. Такий хліб буде кислим, оскільки він явно готувався на застояній заквасці. Кірочка, що відшаровується від м’якушки – вірна ознака того, що з ферментованого тіста виходить вуглекислий газ. Якщо в хлібі є порожнечі, то він неякісний. Зовні такий буханець можна впізнати по нерівній поверхні. Великі пори утворюються через підвищений вміст вологи та її нерівномірне випаровування. З цієї ж причини може виникнути такий дефект, як водяні кільця – плями з пухкою м’якушкою.

Користь. Виробники обізнані про захоплення здоровим харчуванням. Тому все частіше на прилавках з’являється хліб з етикеткою «цільнозерновий». Справді, хліб з борошна грубого помелу найбільш корисний для організму. Завдяки клітковині і багатому комплексу вітамінів він надовго насичує, запобігає хворобам серцево-судинної системи і ожирінню. Але не поспішайте вірити етикеткам. Перевірте позицію цільнозернового борошна в списку інгредієнтів. Якщо вона йде після звичайного хлібопекарського, значить, це не дуже корисний для здоров’я хліб.

Далі переконайтеся в якості хлібопекарського борошна. Для цього спробуйте відокремити зерно від буханця. Якщо зерно легко відходить, значить, хліб виготовлений з борошна вищого сорту. Правильний цільнозерновий хліб буде сіро-коричневого кольору з невеликою кількістю пор в м’якушці. Поверхня його повинна бути шорсткою, а сам хліб – важким.

Свіжість. Якщо на упаковці вказано термін придатності більше 72 годин, знайте: виробник додавав в тісто стабілізатори і консерванти, щоб продовжити свіжість продукту.

Деякі великі хлібозаводи навіть ставлять завтрашню дату виготовлення, а покупець думає, що отримує тільки що випечену продукцію. Способів зберігати хліб свіжим більш ніж 3 доби немає.

Упаковка. Заради власної вигоди деякі виробники можуть жертвувати здоров’ям покупців. Поліетиленові пакети не найбезпечніша тара. Упакована в них випічка втрачає свої корисні властивості, а на скоринці може утворитися цвіль. Справа в тому, що в пластикових пакетах хліб «не дихає» через парниковий ефект. Іноді на пакеті можна навіть побачити крапельки води. Це можливо, якщо після випічки виріб не остудили до потрібної температури і відразу ж упакували. Такий хліб не зробить безпечним ні обсмажування, ні підсушування, ні зрізання цяток.

Оптимальний варіант упаковки – закриті паперові пакети з віконцем з полімерної плівки. Їх виробляють з натуральної целюлози, так що вони не містять шкідливих для організму домішок. Паперові пакети найбільш екологічні, вони не дозволять хлібу відволожитися і стати «гумовим». Скоринка в такій упаковці швидше висихає, тому випічку варто з’їсти за 2-3 дня. Але ми вже з’ясували, що натуральний хліб довше зберігатися і не може.

Запах. Всім з дитинства знайомі ці дражливі аромати кориці, ванілі і свіжої випічки, які доносяться з кожної булочної. Навіть у ситої людини потечуть слинки від таких запахів. Але не завжди вони є натуральними. Найчастіше пекарні використовують ароматизатори, щоб перебити ними запах гару, затхлості і неякісних інгредієнтів.

Понюхайте хліб перед тим, як його купити. Якщо від буханця виходить неприємний запах, краще утриматися від покупки. А якщо хліб взагалі не пахне, значить, він випікався з недобродившого тіста.

Читайте також: В системі Прозорро.Продажі відновились аукціони з продажу необробленої деревини.



Перегляди: 170
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: