НОВИНИ

Як працюватиме Фонд часткового гарантування кредитів

28.01.2022 12:02
630_360_1585851115-705

Діяльність Фонду дозволить профінансувати аграріїв на суму 24 млрд грн, зокрема за кредитні кошти вони зможуть купувати сільськогосподарські землі, техніку, обладнання для сільгоспвиробництва. Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, пише agronews.ua.

«На початку листопада Верховна Рада України прийняла Закон про створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, на момент підписання вже була розроблена та чітко прописана вся дорожня карта із запуску роботи Фонду. Відтоді потрібно близько 9 місяців, щоб дотримуватися всіх процедур. Тобто на кінець літа 2022 року він має запрацювати повноцінно. Наразі Мінагрополітики вже підготовлено відповідні проєкти нормативно-правових актів щодо створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві», – пояснив Міністр.

Фонд надаватиме гарантії обсягом до 50 % непогашеної суми основного боргу та гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років. Скористатися таким правом зможуть мікро-, малі та середні аграрні підприємства з основним видом діяльності у вигляді виробництва сільськогосподарської продукції та володінням до 500 га землі.

«Так склалося, що дрібні фермери не мають доступу до кредитних ресурсів: банкам не цікаво з ними співпрацювати. Адже з ними є чималі ризики, і банкам значно простіше працювати з великими та середніми клієнтами (понад 2000 га) або ж з агрохолдингами. І це саме той випадок, коли державі важливо було втрутитися, зменшити ризиковість кредитування дрібного фермерства та підтримати його», – зазначив Роман Лещенко.

Крім того, Закон встановлює й певні обмеження. Зокрема, виробник не може скористатися таким правом, навіть коли він відповідає критеріям, встановленим Законом, якщо: 

  • його учасник чи кінцевий бенефіціар є одночасно учасником чи кінцевим бенефіціаром інших українських юридичних осіб у сільському господарстві;
  • пов’язані з виробником особи володіють землею, площа якої сумарно з площею виробника перевищує 500 га.

Як пояснив Міністр, Фонд пропонуватиме портфельні гарантії, які банки використовуватимуть як частину основної застави. Ці гарантії надаватимуться лише за кредитами, наданими фінансовими установами, які уклали договір про співпрацю з Фондом та відповідають критеріям прийнятності, затвердженим Радою Фонду.

Щодо початку роботи Фонду, Закон встановлює зобов’язання Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців (з 24 листопада 2021 р.) утворити Фонд та протягом шести місяців привести всі нормативно-правові акти у відповідність до Закону.

Національний банк України має врегулювати питання, пов’язані з діяльністю Фонду, до 24 серпня 2022 року.  Враховуючи це, Фонд розпочне свою діяльність 1 липня 2022 року.

Читайте також: Оприлюднено цікаві лоти з оренди земельних ділянок у Prozorro.Продажі.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: