НОВИНИ

Стало відомо, як отримати високий дохід з гарбузів

09.11.2021 10:32
f60774f-hd-design-depositphotos1630

Децентралізація та земельна реформа відкрила нові можливості для громад. Зокрема, йдеться про використання земель. Якщо мислити масштабно, можна отримати досить високий прибуток з комунальних ділянок, доводить Тростянецька громада (Сумська область). Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Замість того, щоб здавати землю в оренду, місцева влада вирішила користуватися нею – на ділянці висіяли гарбузи і отримали в чотири рази більше чистого прибутку, ніж від оренди.

“Ось і зібрано перший врожай з комунального поля Тростянецької громади. Нагадую, разом з депутатами взимку вирішили спробувати обробити землю своїм комунальним підприємством, а не передавати поле в оренду. Які маємо підсумки цього комунального експерименту? Площа поля 96 гектарів. Засіювали поле гарбузом. Кінцева мета – отримати насіння для продажу і отримати прибуток більший, ніж від здачі в оренду землі навіть за найвищими ставками. Зібрано 168,38 тон насіння. Врожайність досить добра 1,75 тн з гектару. Загальний дохід 3 млн 98 тисяч гривень. Розходи на всі роботи по обробітку поля і збору врожаю склали за попередніми даними 1,3 млн грн. Отже громада має 1,8 млн чистого прибутку. Нагадаю, здача в оренду цього поля до децентралізації давало в дохід сільській раді біля 80 тис грн. Навіть якщо здати в оренду під 15% то вийшло б доходу біля 500 тисяч”, – зазначив міський голова Тростянця Юрій Бова.

У громаді вирішили продовжити експеримент. Наступного року також планують використовувати комунальні землі, а зароблені цьогоріч кошти – вкласти в будівництво переробного підприємства, відновлення садів у селах громади та розвивати інші перспективні напрямки.

Нагадаємо, що На Хмельниччині фермерка вирощує 12 видів мікрозелені.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: