НОВИНИ

Стало відомо, як найкраще зберігати овочі при перебоях з електроенергією

28.10.2022 18:12
1350-fruits-and-vegetables

Овочі-Ягоди-Сад 26 жовтня 2022, 11:36

Охолоджені овочі борщового набору можуть переносити тимчасові непривалі відключення електронергії у професійних сховищах, але є нюанси. Про це у своїй колонці на AgroTimes написав Павло Булгаков, міжнародний консультант зі зберігання овочів, пише agronews.ua.

За його словами, для врахування всіх овобливостей потрібен індивідуальний підхід. Слід знати культуру, її фітосанітарний стан, об’єм та заповненість сховища, об’єм вільного повітря, наявність зберігального обладнання, терміни зберігання та інші умови.

«Охолодженні морква, буряк, капуста білоголова можуть витримати відключення від електроенергії до двох діб. Так, перепади температури не є добрим для них, оскільки починається розігрівання продукції, але не настільки критичне, щоб сказати, що ці овочі одразу зіпсуються. Але вони матимуть більший відсоток втрат, ніж при стабільному постачанні електроенергії», – зазначив Павло Булгаков. 

Він додав, що картопля теж не любить тривалої перерви електропостачання: «Добу-півтори вона перенесе, але потім потрібно хоча би провітрити приміщення». 

За словами консультанта, цибуля в сухому, гарному стані витримує без електроенергії 4-5 діб. Після цього хоча б вручну відкрити клапани та випустити повітря, що зібралося зверху. Або за допомогою невеликого генератора запустити вентилятори і хоча би просто прокачати повітря.

Проте, деякі культури дуже чутливі до коливань температури. 

Наприклад, пекінська капуста при відключенні електрики на 12 годин може загорітися. Особливо при зберіганні в горизонтальному положенні в коробах об’ємом більше одного кубометра. Чотири години без електроенергії їй не зашкодять, але 12 годин нанесуть непоправну шкоду.

Щоб цьому запобігти, купують генератори.

«Можливо, перебої з електрикою можуть стати ще довшими та непередбачуваними, адже росія ніяк не зупиняється. 

Але безвихідної ситуації не буває», – підкреслив консультант.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: