НОВИНИ

Стало відомо, як легко позбутися плодових мушок в домі

20.06.2022 18:12
fruitfly-1478593974-1280x640_965x0

Плодові мушки – це маленькі комахи, які влітку роблять наше життя неприємним. Хоча вони не кусаються, вони можуть бути дуже дратівливими. Тим більше, що вони розмножуються з воістину шаленою швидкістю. Про це повідомляє greenpost.ua, пише agronews.ua.

Плодові мушки – що це за комахи?

Плодові мушки, а точніше карликові мушки – дрібні комахи з загону мух, дорослі особини яких досягають від 2 до 3 мм у довжину. Їх характерними рисами є: червоний або білий колір очей, а також світло-жовті або коричневі тулуб і черевце.

Їх іноді вважають мухами, але на відміну від них плодові мушки не нападають на людей або тварин. Вони травоїдні. Вони харчуються дріжджами, що утворюються в результаті бродіння, тому їхнє улюблене місце в будинку – кухня або комора.

Ці мушки розмножуються в гниючих фруктах або інших органічних вологих матеріалах. Самотня самка може відкласти за тиждень сотні нових яєць. Пізніше з них вилуплюються крихітні білі личинки, які поступово перетворюються на лялечок, а потім на дорослих особин, які також швидко починають відкладати яйця.

Що приваблює плодових мушок

Плодових мушок в першу чергу приваблює запах сезонних фруктів, що гниють, але їх також спокушає аромат соків, деяких квітів і варення.

Хорошою принадою для них може стати солодке вино чи пиво, тому не тримайте вдома порожні пляшки та банки.

Чи шкідливі плодові мушки для здоров’я

Плодові мушки не кусаються, але все ж таки можуть вплинути на наше здоров’я. Крихітні комахи літають по всій кухні, переносячи бактерії та інші шкідливі патогени в їжу, яку ми їмо.

Що робити, щоб на кухні не з’являлися плодові мушки

Щоб запобігти утворенню рою плодових мушок на кухні, рекомендується регулярно позбавлятися перезрілих продуктів.

Слід частіше перевіряти, чи придатні овочі та фрукти до вживання. Після покупки та очищення їх найкраще зберігати в холодильнику, а серцевини і залишків фруктів і овочів краще позбавлятися якнайшвидше.

Домашні засоби від плодових мушок

Вищезазначені рішення для позбавлення мух ефективні, але не всі можуть дозволити собі дорогі інсектициди. Якщо хочемо заощадити, ми можемо використовувати домашні засоби від плодових мушок.

Базилік та м’ята у горщику – аромат м’яти та базиліка ефективно відлякує дрібних комах. Тому варто тримати на підвіконні свіжу зелень, а у разі появи мух на кухні розпорошити воду з крапелькою олії м’яти або базиліку на плодових мушок.

Оцет та рідина для миття посуду – щоб зменшити кількість мушок, налийте невелику кількість оцту у велику банку для залучення комах. У нього варто додати кілька крапель рідини для миття посуду, так як миючий засіб знизить поверхневе натяг води, плодові мушки потонуть.

Пастка для плодових мух з бананом – можна приготувати домашню пастку з банана, відрізавши від нього невелику частину, яку слід покласти в посуд.

Отвір у банку чи склянці необхідно перекрити «воронкою» з аркуша паперу, у якому має залишитися невеликий отвір.

Плодова муха, залучена солодким запахом фруктів, проникне через вузький отвір, але важко вибереться.

Свічка – власне її полум’я. Щоб позбавитися плодових мушок за допомогою цього методу, просто помістіть свічку в каструлю з водою поряд з місцем їх проживання. Закрийте вікна, щоб полум’я свічки було єдиним джерелом світла на кухні. До цього світла комахи будуть притягуватися, внаслідок чого вони підпалять свої крила та потонуть у воді.

Останній домашній засіб від плодових мушок – позбутися їх за допомогою пилососа. Пристрій може зібрати дорослих особин, які зграями збираються на кухні. Всіх мух, швидше за все, зловити відразу не вийде, але в такий спосіб ви значно скоротите їхню кількість.



Перегляди: 1153
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: