НОВИНИ

Стало відомо, як коров’яче молоко шкодить здоров’ю

12.04.2022 19:02
8d75f41ebc2a58acf7493f623a95491e

Поширене переконання про користь молока прищеплюють дітям з самого народження, і вже дорослі люди перебувають у твердій впевненості, що молоко – це суцільна користь. Однак все частіше популярні медики стверджують зворотне: коров’яче молоко небезпечне для здоров’я. Про це повідомляє ukrhealth.net, пише agronews.ua.

Як же так вийшло, що загальновизнаний корисний напій став раптом шкідливим? Адже багато поколінь людей благополучно ростуть на коров’ячому молоці, і більшість з них продовжують пити його і будучи дорослими – адже воно смачне і поживне.

Молоді батьки, як і раніше варять дітям молочні кашки і дають його як питво, навіть не підозрюючи про те, чим все може обернутися. Особливо складно переконати бабусь – «все життя пили, і вас поїли, і нічого!”.

І все-таки шкода коров’ячого молока – вивчена уздовж і поперек факт, доведений не однією Асоціацією медиків, і в усьому світі воно далеко не так популярне, як в нашій країні. Ми з’ясували, чим небезпечне молоко.

Коли молоко небезпечне для людини

Багато хто знає, що жирне молоко – їжа важка і важко перетравлюється, що його рекомендується кип’ятити перед вживанням, що воно неодмінно входить в раціон харчування малюків. А про що люди не знають? Здавалося б, простий і всім знайомий напій – якої страшної шкоди він може принести людині?

Не так давно англійські вчені приголомшили майбутніх мам, оголосивши сире (пастеризоване) молоко небезпечним продуктом для породіль. Справа в особливій речовині – ерготіонеїні, яку раніше помилково приймали за антиоксидант. Насправді ж ця речовина здатна викликати у вагітних прееклампсію – стан, небезпечний як для дитини, так і для самої матері, що нерідко закінчується смертю.

Дитячі суміші, виготовлені на основі сухого коров’ячого молока, можуть запустити початок і розвиток діабету у малюків – допитливі фінські вчені довели цей взаємозв’язок.

Відомо також, що хвороби горла начебто ангіни, тонзиліту часто бувають викликані вживанням холодного молока, в якому міститься жир, що сприяє розвитку інфекції. Ніяка холодна вода або вітер не викликають дані захворювання.

А чи відомо вам про казеїн – особливо клейкий білок, здатний обволікати вміст шлунка і тим самим перешкоджати перетравленню їжі? При регулярному вживанні він покриває стінки тонкого кишечника і негативно впливає на всмоктування корисних речовин в кров. Він також сприяє тому, що людина частіше відчуває почуття голоду, в результаті чого швидко набирає зайву вагу.

У яких ще випадках молоко є шкідливим продуктом?

1. Індивідуальна непереносимість. Виявляється в ранньому віці, тому людина зазвичай знає про цю свою особливість і уникає будь-яких продуктів, що містять молочний білок.

2. Вживання парного молока. Це загрожує зараженням кишковими інфекціями, оскільки не завжди можна поручитися за якість такого молока. Тому більшість людей не п’ють сире молоко, вважаючи за краще пастеризоване або хоча б кип’ячене.

3. Ну і, мабуть, саме переконуюче – проведені вченими-медиками глибокі дослідження, які досить обґрунтовано доводять те, що постійне вживання молока дорослими людьми безпосередньо впливає на розвиток серцево-судинних хвороб.

Небезпечне молоко – шокуючі медичні факти

Коров’яче молоко – продукт унікальний за складом: містить цінний білок, жири і вуглеводи, кальцій і вітамін Д. Однак протягом довгого часу його непохитну першість серед корисних продуктів піддано ретельній перевірці і вивченню були проведені серйозні дослідження, багаторічні експерименти і спостереження, по закінченні яких вчених чекало вбивче, але очікуване відкриття – молоко небезпечне для здоров’я. У 2013 році Гарвардська школа медиків постановила: виключити коров’яче молоко зі списку безумовно корисних продуктів.

У нашій країні ставлення до цього напою як і раніше доброзичливе – досі багато хто впевнений, що немає нічого кориснішого для людини. Однак деякі факти про коров’яче молоко геть розбивають теорію його корисності.

Зокрема, той факт, що воно містить багато тваринного жиру – близько 50% калорій, що містяться в молоці, припадає на жири. Часте вживання молока з високою жирністю загрожує раннім атеросклерозом, що, в свою чергу, призводить до інфаркту міокарда, інсульту і дуже часто – до смерті. Як би не було сумно визнавати, але висока смертність людей у віці 50-60 років у великій мірі обумовлена споживанням тваринних жирів, за змістом яких молоко чи не на першому місці.

А тепер тривожний дзвіночок для чоловіків: вживання фабричного молока загрожує їм підвищеним ризиком захворювання раком передміхурової залози і раком яєчок. Вчені довели, що молоко від корів, вимушених доїтися практично цілий рік (для цього їх годують спеціальним гормональним кормом), містить позамежну концентрацію естрол сульфату – жіночого статевого гормону, в мізерній кількості присутнього у чоловіків.

У молоці корів, яких безперебійно доїли цієї речовини раз в тридцять більше, ніж в молоці звичайної сільської корівки, яка доїться в цілому 180 днів на рік. Виробникам невигідно півроку тримати нелактуючих корів, тому в хід йдуть гормони, що збільшують вироблення молока.

Ну і найвідоміший факт, який менш актуальний в нашій країні, оскільки саме тут традиція вирощувати дітей коров’ячим молоком сильна, як ніде. Про таку проблему, як алергія на білок коров’ячого молока, ми дізналися відносно недавно – в силу національних особливостей.

Однак потрібно врахувати, що молоко є істинним алергеном, а тому воно дуже небезпечно. Лактозна недостатність – явище, поширене серед алергетиків у всьому світі, тому лікарі дуже насторожено ставляться до заміни грудного молока коров’ячим при вигодовуванні дітей.

Читайте також: Стало відомо, кого шукають роботодавці під час війни.



Перегляди: 330
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: