НОВИНИ

Стало відомо, як ДПЗКУ налаштує заново роботу

20.10.2021 18:32
630_360_1634666005-921

АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (ДПЗКУ) має протягом місяця підготувати детальний план реструктуризації з чітко визначеними джерелами фінансування своєї подальшої діяльності. Про це повідомляє в.о. голови правління ДПЗКУ Василь Коваленко, пише agronews.ua.

“Загалом урядова комісія очікує від нас протягом найближчого місяця глобальний план реструктуризації з чітко виписаною фінансовою моделлю, як ми бачимо залучення грошей, і як надалі компанія буде існувати”, – сказав Коваленко.

Він нагадав, що “днями відбулася спеціальна нарада за головуванням віцепрем’єра (Олексія – ред.) Любченка, на яку також були запрошені й наші китайські партнери”. Їм ДПЗКУ представила свій план виходу із кризи та пропозиції умов реструктуризації кредиту.

“Принципове рішення уряду: ДПЗКУ повинна залишатися на ринку і продовжувати функціонувати. Її потрібно перетворити у глобального державного національного зернотрейдера з повним циклом виробництва зерна – від вирощування до продажу. Власне, китайці теж не раз наголошували, що в ДПЗКУ має бути банк землі для вирощування продукції, необхідної для постачання в Китай”, – наголосив Коваленко.

За його словами, на сьогодні фінансовий стан ДПЗКУ залишається вельми невтішним.

“У компанії майже не залишилось обігових коштів – у нас на рахунках зараз близько 25,5 мільйона доларів. При цьому, за останні 10 місяців у нас утворилась неповернений валютний виторг майже на 29 мільйонів доларів, це неповернення за контракти, які залишила нам стара команда. І також у нас на сьогодні залишається оплата по кредиту 96 мільйонів доларів”, – розповів очільник ДПЗКУ.

Як повідомляв Укрінформ, 12 жовтня у Міністерстві економіки відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення виконання зобов’язань ДПЗКУ перед Експортно-імпортним банком Китаю за запозиченнями, що гарантовані державою. А також перед Китайською національною корпорацією машинної промисловості і генеральних підрядів у рамках виконання умов Генерального договору про співпрацю у сфері сільського господарства щодо постачання зернових до КНР.

За словами міністра економіки Олексія Любченка, попри те, що кредитні договори між ДПЗКУ та Експортно-імпортним банком Китаю були укладені у 2012 році, потрібно шукати шляхи для забезпечення виконання фінансових зобов’язань ДПЗКУ.

АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» у 2012 році уклало договори на отримання двох кредитів з Експортно-імпортним банком Китаю. За першим кредитним договором вибірка коштів була здійснена у повному обсязі наприкінці 2012 року. Предметом кредитного договору є фінансування закупівлі зернових культур у вітчизняних сільгоспвиробників для їх подальшого експорту до КНР. Другий кредит станом на 12 жовтня 2021 року не відкритий.

АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація” створене у 2010 році. За даними з відкритих джерел, компанія за підсумками 2020 року мала 5,857 млрд грн чистого збитку.

Нагадаємо, що Селекціонери вивели новий сорт лохини.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: