АГРОРЕГІОНИ

Стало відомо, як цьогорічна зима вплинула на посіви озимих на Миколаївщині

24.02.2023 15:13
4bb6deaaed7023be1f107005891ec8ab_6-o4doru7n1ojhwm7kedd1zb7dkdm8foel6uhrgiqao8

Через теплу безсніжну зиму на Миколаївщині озимі подекуди цьогоріч так і не входили у стан зимового спокою. Хоча такі умови для регіону не можна назвати аномальними. Останнім часом вони бувають досить часто, а зими з достатнім сніговим покривом — дедалі рідше явище. Про це у коментарі для SuperAgronom.com розповів в.о. головного агронома ГК «Прометей» Ілля Троїцький, пише  agronews.ua.

За його словами, посіви озимих у господарствах компанії наразі перебувають в доброму або задовільному стані. Передусім завдяки досить вологій осені, під час якої у ґрунті накопичилась волога. Хоча взимку кількість опадів була все ж нижче середньої.

«Наприклад, у січні мало випасти 60 мм, а випало 6 мм. В лютому так само ефективні опади поки що відсутні. Загалом цьогоріч агрономічної зими практично не було — це, швидше, холодна осінь, що затягнулась. Тож подекуди озимі культури взагалі не входили у стан спокою», — каже фахівець.

Під озимі в ГК «Прометей» традиційно відведено 50% площ (решта 50% — під соняшником). Найбільша частка під озимою пшеницею, також сіяли озимі ячмінь та ріпак.

Незважаючи на добрий стан посівів, в.о. головного агронома турбують майбутні ризики. Адже у березні цілком можливе повернення морозів. Другою проблемою можуть стати вітри, які для регіону в цей період — звичайне явище. Тому та волога, яка сьогодні цілком достатня, може вивітритись.

«Так, проблеми є, але чи загрожує це майбутній врожайності? Без якихось аномальних явищ ризик невеликий. Достатньо буде 20 мм опадів, щоб посіви могли нормально протриматись до квітневих дощів», — каже Ілля Троїцький.

У господарствах уже провели ранні підживлення селітрою. Готуються до весняних польових робіт: під соняшник вирівнювання оранки й закриття вологи, по озимих ще одне підживлення та боронування.

За його словами, на деякі поля компанія поки що не має ще доступу (через замінування та інші причини, пов’язані з бойовими діями), але налаштовані оптимістично і сподіваються навесні засіяти під урожай-2023 усі свої площі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: