НОВИНИ

Стало відомо, як безробітним та неофіційно працевлаштованим українцям отримати стаж для пенсії

21.05.2023 11:10
8d9d73f5a8212661048f7380fc28b7d9

Розмір пенсії в Україні залежить від розміру заробітної плати та страхового стажу. У Кабміні повідомили, як його отримати безробітним громадянам та тим, хто працює неофіційно. Про це повідомляє biz.today.ua, пише agronews.ua.

Українці, які не мають офіційної роботи, можуть одержати страховий стаж за рахунок добровільних страхових внесків. Проте є певні умови: їх можуть робити українці, які не отримують пенсій та не є пенсіонерами. Якщо виплати вже були нараховані, новація на них не поширюється.

У прес-службі Урядового порталу повідомили, що такі відрахування дозволять офіційно непрацевлаштованим особам отримати страховий стаж, а працюючим – збільшити розмір майбутньої пенсії.

Збільшити пенсійні виплати пенсіонера можна за допомогою благодійних пожертвувань. При персоналізованому благодійному пожертвуванні більшість суми (70%) йде на виплату пенсії певному пенсіонеру. Решта в 30% залишається фінансовим ресурсом, який спрямують на фінансування пенсій інших громадян.

Станом на 1 травня 2023 року загальна чисельність пенсіонерів-отримувачів виплат через поточні рахунки у банках становила 8,314 мільйона осіб. Інші 2,383 мільйона пенсіонерів отримували пенсії через Укрпошту.

Як оформити пенсію за кордоном

Українці, котрі виїхали за межі країни, не втратять свої пенсії. Вони можуть отримувати кошти за допомогою міжнародних переказів. Ті, хто досягнув пенсійного віку, зможуть дистанційно оформити виплати.

У Мінреінтеграції повідомили, що для пенсіонерів, які отримували виплати готівкою, передбачено міжнародні перекази через Укрпошту. Для цього їм слід буде надіслати відповідну заяву поштою. У відомстві уточнили, що зробити переказ через Укрпошту можна лише за наявності компанії відповідної можливості в країні, де знаходиться український пенсіонер.

Українці, які а кордоном досягли пенсійного віку, можуть оформити пенсії дистанційно – за допомогою вебпорталу електронних послуг ПФУ. Примітно, що робота за кордоном може враховуватись у стаж в Україні, але це залежить від країни перебування.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: