ВАЖЛИВО

Стало відомо, вирощування якої ягоди в Україні є збитковим

04.07.2021 07:07
f8e4b57faf60f7899d7bef8746f5135d

Внутрішній ринок України перенасичений недорогою черешнею, а купівельна спроможність населення низька. Виробники черешні в Україні працюють собі в збиток. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

«Виробники черешні в Україні працюють собі в збиток. На даний момент нам пропонують купувати черешню з саду максимум по 25-30 грн / кг ($ 0,91-1,10). Ціна реалізації якісної черешні в євротарі на такому ринку як «Столичний» у Києві (Україна), на який ми возимо свою продукцію вже кілька років, становить 45-50 грн / кг ($ 1,64-1,83). Але за 50 грн / кг її практично ніхто не купує – ходова ціна це 40 грн / кг ($ 1,46). Пропонується черешня і низької якості по 30 грн / кг ($ 1,28)”, – каже агроном ТОВ «Аврора» Євгенія Никитюк.

Євгенія Никитюк пов’язує дану ситуацію виключно з низьким споживчим попитом.

«На зниження купівельної спроможності, на мою думку, негативно вплинули карантинні обмеження, що вводяться в Україні в різні періоди з початку пандемії коронавірусу. При цьому, черешня – це продукт не першої необхідності в очах споживача, який в нинішній ситуації набуває більше овочів «борщового набору» – цибуля, картопля, морква, помідори. При цьому трохи більше набувають суницю садову через її більш доступну ціну – 35-40 грн / кг ($ 1,28-1,46) », – зазначає вона.

Друга причина низького попиту, на думку експерта, полягає в скороченні населення країни, яке здатне купувати і вживати такий продукт як черешня. Сюди варто віднести не тільки виїзд працездатного населення за кордон, а й втрату Україною контролю над Кримом і частиною Донбасу – саме ці регіони споживали значний обсяг черешні, виробленої в інших регіонах України.

«Цікава ситуація по Києву. Наведу приклад зі знайомим перекупником, що має кілька точок у столиці і закуповує у нас черешню по 35 грн / кг ($ 1,28). На наше запитання: чи можливо домовитися про більш високу ціну ми отримали негативну відповідь від нього. При цьому він, в свою чергу, реалізує черешню вже по 85 грн / кг ($ 3,10). На наше запитання з чого формується його ціна, ми отримали відповідь, що будь-яких особливих факторів формування немає, але якщо сьогодні він її знизить, то в подальшому він її не зможе підняти », – каже Євгенія.

Чи вигідно вирощувати черешню для внутрішнього ринку?

Виробники черешні підкреслюють, що на ринку склалася парадоксальна ситуація: фермери опустили ціни до мінімуму і часом працюють собі в збиток, а перекупники закуповують невеликі обсяги, але реалізують черешню по вдвічі більшими цінами.

«Чому ж виробники працюють в збиток? Збирання врожаю коштує сьогодні 5-7 грн / кг ($ 0,18-0,26). До того ж подорожчала євротара – 3,5 грн / кг ($ 0,13). Це не рахуючи витрат на навантаження, логістику, охолодження, вивантаження – це все прямі витрати. Існують і непрямі – витрати на обрізку, хімію. Таким чином, собівартість 1 кг черешні сьогодні знаходиться в районі 25 грн ($ 0,91). Адже всі добрива закуповуються за європейськими цінами, а реалізація нашої продукції відбувається, на жаль, за українськими. Таким чином реалізовувати черешню по 25 грн / кг ($ 0,91) при аналогічній собівартості її виробництва – означає роботу в збиток. У поточному році українські виробники очікували, як мінімум, цін минулого року – 40 грн / кг ($ 1,46). Але ціна на середньостиглий сорт – «Мелітопольська чорна» – в садах була на рівні 15 грн / кг ($ 0,55). І фермерам працювати невигідно », – говорить Євгенія Никитюк.

Експорт – вихід для великих виробників, щоб розвантажити локальний ринок для більш дрібних

Єдина надія виробників черешні на сьогодні – пізні великоплідні сорти. «Це продукція високої якості, яку ми можемо експортувати. Тому ми трохи розвантажимо внутрішній ринок, але завалимо експорт. Сьогодні ціна нижче, ніж в минулому році, але нижче і якість, тому що в минулому році не було таких природних катаклізмів », – зазначає Євгенія.

«На внутрішньому ринку багато черешні низької якості, внаслідок цього попит на неї недостатньо високий. Через тривалі дощі в червні черешня старих сортів розтріскувалася і гнила. Така ситуація була характерна і для південних регіонів України, і для Сходу країни », – каже міжнародний консультант ФАО Катерина Звєрєва.

«Так, агрономи Донецької області говорять, що за 30 років не було такого високого випадання опадів – 300- 350 мм опадів – це дуже багато. Виробники відзначають, що було багато осипання ягоди, так як різниця між температурою вночі і вдень була суттєвою. Дерева стресовали. Також дощі вплинули на лежкість ягоди, було багато розтріскувань », – зазначає вона.

Агроном Євгена Никитюк також підкреслює, що сад компанії місяць страждав від проливних дощів. «При цьому ми використовували канадські препарати для запобігання розтріскування плодів. Тобто витрати ми понесли великі, урожай ранніх і середніх сортів знизився. По пізнім сортам якість набагато краще і ми намагаємося всю цю продукцію експортувати. Але тут не варто забувати про дрібних виробників, які весь свій урожай відправляють на внутрішній ринок. На мою думку, великим виробникам якісної черешні на внутрішньому українському ринку робити нічого », – зазначає вона.

За словами міжнародного консультанта ФАО Катерина Звєрєвої, ті виробники, які змогли зберегти урожай і його якість, зараз намагаються продати черешню за ціною вище середнього на внутрішньому ринку, а також розвивають експорт.

«Як відомо, на зовнішніх ринках в таких країнах, як Франція, Італія урожай черешні також істотно постраждав і знизився обсяг якісного продукту. Це відкрило певні можливості для українських експортерів, які зуміли зберегти свій урожай, а також очікують дозрівання більш пізніх сортів. Очікується, що черешня більш пізніх сортів покаже високу врожайність цього року, особливо це стосується інтенсивних садів, і відповідно буде реалізована за вищими цінами “, – відзначає міжнародний консультант ФАО ООН.

Євгенія Никитюк зазначає: «Потрібно дивитися в бік експорту, виробляючи продукцію гарної якості. До того ж, великому виробнику легше працювати з одним великим покупцем, якого цікавлять стабільні обсяги поставок, ніж з 10 різними».

Але говорячи про експорт, Євгенія Никитюк підкреслює, що ціна в Білорусі – основному імпортері української черешні, також не дуже висока, так як в країні свою криза.

Що ж стосується місцевого українського рітейлу, то, за словами виробника, супермаркети в поточному році бояться брати українську черешню.

«Ми були першими, хто здійснив поставки черешні в київські магазини однієї з відомих мереж – вони дуже скептично ставилися до нашої продукції, віддаючи перевагу імпортній. У мене було бажання придбати 1 кг цієї черешні для лабораторного аналізу, щоб подивитися, що в принципі в цих плодах, які на смак нагадують траву. Це жахлива черешня на смак, але вона добре лежить і не покривається пліснявою. Тому її супермаркети охоче брали під реалізацію », – каже Євгенія.

Через рясні опади українські виробники не змогли запропонувати супермаркетам продукт гарної якості.

Компанія «Аврора» вже відвантажила в українські супермаркети близько 10 тонн черешні.

«Київські супермаркети закуповують продукцію невеликими партіями – по 1,4 тонни, 1,6 тонн, 2,0 тонни. Але великих обсягів в поточному сезоні немає. У минулому році наші одноразові поставки становили 5-6 тонн. Тут можна провести аналогію з яблуком, яке в минулому році коштувало близько 40 грн / кг ($ 1,46) в цей період. Тому виробники притримали продукцію. У поточному році яблуко стоїть по 8 грн / кг ($ 0,29) з ПДВ. І його просто ніхто не бере. Виробники вмовляють рітейлерів взяти їх яблуко під реалізацію, адже воно вже нікому не потрібно – настав сезон ягоди. На дуже превеликий жаль, суниця садова, черешня, яблуко, лохина, жимолость, агрус, смородина на ринку на сьогодні не йдуть – люди не розглядають ці ягоди для покупки або купують в дуже малих обсягах. Наведу приклад: в минулому році ми могли залишитися на ринку після оптової здачі продукції і у нас залишалися 0,5-1 тонна черешні, яку ми не реалізували вночі. Приходили люди, які купували по 3-4 ящика відразу. Сьогодні люди купують не більше 1 кг. Навіть один ящик вагою 5 кг середньостатистична сім’я сьогодні не може придбати »- резюмує Євгенія.

Нагадаємо, які товари сільського господарства стало невигідно виробляти в Україні.


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: