НОВИНИ

Стало відомо, у скільки обійдеться головна новорічна страва

24.12.2020 17:32
__71736

Індекс олів’є, тобто співвідношення вартості продуктів, необхідних для приготування салату, цьогоріч і торік, склав 8,4%. У 2019-му кілограм салату можна було приготувати за 69 грн, у 2020-му – за 74,6 грн. Про це повідомляє 112, пише agronews.ua.

Подорожчання відбулося за рахунок зростання вартості ковбаси і майонезу.

“Олів’є подорожчає мінімально: можливо, хіба що за рахунок того, що м’ясо зросло в 1,5-2%, і за рахунок майонезів, які теж подорожчали десь на 3%”, – вказує експерт “Економічного дискусійного клубу” Олег Пендзін.

Автор матеріалу підкреслює: якщо брати до уваги зростання доходів населення за рік мінімум на 13% (до 12 174 грн на місяць), олів’є цього року стало для українців навіть доступнішим, ніж у 2019 році.

Згідно з підрахунками президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, в 2016 році українець за середню зарплату міг дозволити собі 72 кг салату, в 2018 році – 90 кг салату, в 2019-му – 124 кг, а в 2020-му – понад 130 кг.

Проте вже в 2021-му олів’є, згідно з оцінками економістів, істотніше додасть у ціні: бо уряд збільшує розмір мінімальної зарплати, таке підвищення буде закладено в собівартість товарів і послуг. Окрім того, зерно може подорожчати на 20%, що потягне за собою вгору і ціни на м’ясо.

Нагадаємо, що за даними Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, вартість новорічного столу 2021 року для української сім’ї з 4 осіб складе 1706,09 грн. Порівняно з вартістю новорічного столу 2020 року ціна зросла на 5,3%.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: