Цьогоріч в Україні було посіяно 258 тис. га цукрових буряків. Посівні площі зросли на 8 тис. га, порівняно з минулим роком. З цієї площі було отримано понад 12 млн т коренеплодів. Про це повідомляє Куркуль, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
«Станом на кінець листопада цукрові заводи-учасники Асоціації «УкрЦукор» прийняли на переробку 9 млн т цукрових буряків, з яких виробили 1,165 млн т цукру, що практично дорівнює показникам на аналогічну дату минулого року», — повідомили в Асоціації.
В регіональному розрізі також кардинальних змін немає — лідерами залишаються центральні та західні області. Найбільше врожаю цукрових буряків зібрали на Вінниччині (2,5 млн т) та Хмельниччині (2,1 млн т).
Щодо врожайності, то вона стабільна не один сезон — в межах 50 т/га. Лідер з врожайності — Буковина, де аграрії копають солодкі корені при врожайності 63,5 т/га. А от на Донеччині, Сумщині та Кіровоградщині врожайність нижча середньої — 28-29,6 т/га.
Цього року закупівельна ціна на буряк була близько 2000 тис. грн/т (ціна може варіюватись залежно від регіону та характеристик коренеплоду). Торік вона становила 1900 грн/т, а у сезоні 2022 — 1500-1600 грн/т.
На питання про заробіток на буряку, більшість фермерів каже, що заробіток є, але в кожного він свій.
«Ніхто вам не скаже точну цифру. Прибуток може становити від 600 до 1600 $/га. Справа в технології та врожайності. Так, вкласти потрібно до $2000 на 1 га, але й премія значно вища за кукурудзу. Не заробляють на буряку тільки початківці, які економлять на захисті, якщо умовна гниль зʼїсть врожай. А з тих, кого я знаю, всі заробляють, та ще й непогано», — поділився фермер Олександр з Львівщини.
Олександр Гавріш з «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» розповідає, що діапазон собівартості в різних регіонах та компаніях настільки широкий, що різниця вкладень на 1 га та віддачі цукру з 1 га у різних кліматичних умовах може відрізнятись у 1,5-2 рази.
«Ми розуміємо, що цукровий буряк вже не найбільш маржинальна культура. Ми це кажемо відверто і чесно. Він конкурує з 2-3 культурами в нашій зоні, на яких можна заробляти. Але раз в 7-10 років цукровий буряк гарно почуває себе в сівозміні з ріпаком і соняшником. І маючи до 10% в сівозміні цукрового буряку, ви мінімізуєте свої ризики. Бо де одна культура «просіла», інша — «вистрілила», — каже Олександр Гавріш.
Він додає, що у випадку з цукровим буряком навіть за несприятливих погодних умов можна зібрати пристойний урожай і не піти «в мінус», хоча й на космічну маржу розраховувати не треба.