ВАЖЛИВО

Стало відомо, скільки становить частка тіньового ринку молочної продукції

30.04.2023 08:10
milk-5188

Проблемою в частині якості та безпечності молочної продукції є так званий тіньовий ринок, частка якого зараз становить 15-20%. Це означає, що у нас існує виробництво молочних продуктів невеличкими підприємствами, які використовують молочну сировину від населення і працюють тільки за готівку, в тіні. Про це розповів Вадим Чагаровський, повідомляє «Інфагро», пише agronews.ua.

Я вважаю, що у нас прийнято достатньо законів, постанов та наказів, щоб боротися з такими ганебними явищами як фальсифікація та нечесна конкуренція. Для того, щоб український споживач міг купувати тільки якісні та безпечні продукти, потрібна лише політична воля. Якісну продукцію заводи, що працюють у тіні, дати не можуть.

За його словами, Спілка молочних підприємств України разом з групою народних депутатів розробила проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки розвитку виробництва та переробки продукції тваринництва №7072, яким передбачено дотування тих виробників молока, які офіційно постачають молоко на переробні підприємства. Якби цей законопроєкт було прийнято, переробні підприємства могли б збільшити виробництво якісних молокопродуктів. 

«Крім цього законопроєкту, в Парламент вносився проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо харчових продуктів та інших об’єктів санітарних заходів №6248, яким передбачалося визначення термінів для фальсифікації, зокрема визначення цього явища як продуктового шахрайства. Якби за це було передбачено кримінальну відповідальність, фальсифікатори вже почувалися б не так впевнено. Але після розгляду в Комітеті аграрної політики цей законопроєкт було спочатку направлено на доопрацювання, а у вересні 2022 року знято з розгляду. Розраховуємо, що після доопрацювання цей важливий законопроєкт буде знову направлено на розгляд Верховної Ради«, — розповідає експерт.

Вадим Чагаровський додав, що покращенню якості сприяє не тільки контроль. Великі переваги та можливості дає технічна модернізація виробничих потужностей. Окрім того, це дозволяє підприємствам бути конкурентоспроможними на світовому ринку. Показовим є те, що торік навіть під час війни 11 українських молокопереробних підприємств отримали дозвіл на право експорту в ЄС. 

«Варто зазначити також, що покращується і ситуація з якістю сировини. З 2,7 млн т молока, що надійшли у переробку у 2022 році, 2,4 млн т — це молоко, вироблене у сільгосппідприємствах. 47% цього обсягу — це молоко ґатунку «екстра» (у 2021 році частка молока такого ґатунку становила 37%)», — говорить Вадим Чагаровський. 



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: