НОВИНИ

Стало відомо, скільки українських земель страждають від зневоднення

08.03.2019 16:21

Україна відноситься до країн з низьким рівнем забезпечення водними ресурсами на душу населення. Всього в нашій країні з 31 млн га землі понад половини території страждає від дефіциту чистої води, повідомив голова ГО «Чистий Дніпро» Дмитро Надєєв під час круглого столу в Укрінформі, пише zerno-ua.

3 млн га землі в Україні знаходяться в зоні критичного дефіциту вологи. Якщо не вжити необхідних заходів, до 2050 року пустку може розповзтися ще на 20-30%.

«Існує класифікація ЮНЕСКО, згідно з якою, коли на одного жителя припадає менше 1,7 тис. Метрів кубічних води на рік, така держава відноситься до країн з малим рівнем водопостачання. В Україні цей показник становить близько 1 тис. Метрів кубічних, а в південних регіонах і південно-східних, включно з Кримом, цей показник становить близько 400-500 метрів кубічних води на одного жителя. І без залучення води з інших областей ці території стають непридатними для життя і будь-якого рослинництва, ведення аграрного господарства », – заявив пан Надєєв.

Причиною дефіциту води стане збільшення попиту в зв’язку з ростом чисельності населення, а також скорочення кількості дощових опадів і прискорене випаровування у зв’язку з глобальним потеплінням.

В Україні наявні регіони з дефіцитом питної води, практично в 1,3 тис. Населених пунктів доводиться завозити питну воду. І це не дивлячись на наявність каскадних водосховищ на Дніпрі та інших річках, завдяки яким в державі акумулюється достатня кількість води. Експерт зазначає, що в найближчі 10-15 років наша держава може відчувати гострий дефіцит води, коли населення буде конкурувати за водні ресурси з сільським господарством та промисловістю.

«Стоїть питання про відновлення поливу 1,2 млн га території. Особливо навколо водосховищ та великих магістральних каналів з наявними насосними станціями, що дозволить додатково вирощувати сільськогосподарську продукцію.

Передбачуваний додатковий дохід складе 135 млрд грн на рік », – зазначив голова ГО« Чистий Дніпро ».
Згідно з даними дослідження, опублікованого у виданні Earth’s Future, до 2071 року близько 96 водних басейнів, які забезпечують прісною водою США, можуть виявитися нездатними забезпечити місячний попит. Всього таких басейнів в країні 204.

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: