Збитки українських експортерів від закриття європейського ринку курятини становитимуть близько 14,5 млн євро на місяць. Про це у коментарі УНН заявив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Андрій Мартиненко, коментуючи введену європейцями заборону на поставки української курятини у ЄС.
Розрахунки експерта підкріплені показниками експорту української курятини у ЄС. За 11 місяців 2019 року він склав 159,6 млн євро, що становить 33% від загального експорту курятини Україною, інформує Мартиненко.
“Виходячи з наявних цифр попереднього року може припустити, що тимчасова втрата ринку ЄС коштуватиме вітчизняним виробникам в середньому 14,5 млн євро за місяць”, — каже фахівець.
Сьогодні ЄС – надважливий торгівельний партнер для України, продовжив експерт.
Так, за 11 місяців 2019 року експорт вітчизняної продукції АПК до ЄС склав 7,2 млрд дол. США, що становить 36% від загального експорту української агропродовольчої продукції, додав він. Саме тому, Україна має вжити негайних заходів, аби відновити поставки української курятини у ЄС. Для цього потрібно вчинити ряд дій, вважає Мартиненко.
“Для початку Держпродспоживслужбі потрібно вжити заходів з метою недопущення поширення захворювання. Тобто, по факту локалізувати проблему для того, щоб отримати дозвіл на відновлення експорту з інших областей України, вільних від грипу птиці. Як це було в кінці 2016 року коли діяла аналогічна заборона, але завдяки виконанню профілактики грипу птиці та ефективній роботі Держпродспоживслужби, з лютого 2017 року в Україні не фіксувалися випадки грипу птиці і заборона була знята”, — пояснює експерт.
Натомість, українським виробникам варто подумати про диверсифікацію ринків збуту своєї продукції, радить Мартиненко. Окрім ЄС, Україна експортує значну частину м’яса птиці на ринки Азії та Африки, додав він.