НОВИНИ

Стало відомо, що заважає українським горіховодам отримувати якісний фундук

15.04.2025 13:15
Стало відомо, що заважає українським горіховодам отримувати якісний фундук

Більше 1300 т фундука в шкарлупі переробляє ТОВ «НВО «Філберт». Цей обсяг включає не лише фундук з власних плантацій в Одеській області, а й закуплений від інших садівників. Через низьку якість горіх часто вибраковується. Про це повідомляє AgroPortal, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

За словами директора підприємства Максима Шейко, вітчизняний горіх не завжди відповідає стандартам, й вибракування фундука має п’ять основних причин.

  • Підвищена вологість. Більше 30% вологості для фундука — це вже багато. Причини дві. У багатьох випадках це було передчасне збирання, коли горіх зривали з дерев раніше часу достигання. Друга причина — затримка із збиранням через брак техніки та працівників. «2024 року підприємства не були готові до збільшення врожаю в 2-3 рази. Фермери навіть не могли навіть підняти фундук із землі», — пояснив Максим Шейко.
  • Моніліоз, пліснява та грибкові захворювання. Основна причина уражень — відсутність комплексних мір захисту рослин. Ситуація погіршилася, вважає Максим Шейко: «Минулого року з 22 т горіха 60% було з моніліозом, ми відмовилися від нього. Були партії з 20-30% уражених горіхів». 
  • Лушпиння. Через несвоєчасний збір горіхи дуже важко чистити. 
  • Домішки та забруднення. «Часто навіть із ручним збиранням у горіхах є трава, каміння, палиці. Це знижує ефективність переробки», — пояснив фахівець.
  • Пошкодження довгоносиком. Причини — відсутність заходів із захисту.
Перегляди: 2749


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: