НОВИНИ

Стало відомо, що заважає розвитку українському насінництву

13.11.2021 10:11
Screenshot_1

Зернові гібриди української селекції ні в чому не поступаються іноземним аналогам, та підхід до ціноутворення в інститутах та селекційних установах відбиває бажання працювати в цьому напрямку. Таку думку висловив керівник господарства «Ольга» Андрій Ковальчук в ексклюзивному коментарі для Kurkul.com, пише  agronews.ua.

«В селекційних установах настільки обвалили ціну на супереліту, еліту на розмноження, що займатися насінництвом саме з українською селекцією, з точки зору бізнесу, взагалі не цікаво», — впевнений Андрій Ковальчук.

Він додав, що при вартості товарної пшениці у 8 тис. грн, селекційна установа продає супереліту по 11-12 тис. грн.

«А нам ще потрібно прогнати насіння через насіннєвий завод, зафасувати в біг-беги та дати ще менеджеру щось заробити. От і вийде собівартість на рівні 9 тис. грн, а вони українську репродукцію продають по 8,5-9 тис. грн», — розповів аграрій.

Разом з тим фермер зазначає, що зернові гібриди української селекції можуть спокійно конкурувати з зарубіжними й ні в чому їм не поступаються. Тому, за підтримки держави та правильної цінової політики, насінництво може стати привабливим та перспективним напрямом діяльності.

До слова, сьогодні Мінагрополітики проводило обговорення пропозицій щодо нових напрямків держпідтримки АПК на 2022 р. Аграрії запропонували поновити програму «Часткової компенсації вартості закупленого у суб’єктів насінництва насіння с/г рослин вітчизняної селекції категорії базове, сертифіковане (без урахування суми ПДВ)».

Читайте також: Україні загрожує дефіцит питної води.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: