НОВИНИ

Стало відомо, що суттєво вплине на ягідний бізнес в Україні

18.11.2021 17:24
slide_Mahabaleshvar6-e1592835371796

З огляду на високий інтерес до вирощування малини в Україні внаслідок високих цін на цю ягоду, до цього сектору нерідко приходять інвестори з інших галузей сільського господарства та навіть з інших галузей бізнесу. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Однак один із аспектів ягідного бізнесу, який буде актуальним не лише для тих, хто хоче вирощувати малину, а й інші ягоди: лохину, жимолість, суницю садову, смородину тощо, – це фактор робочої сили, який чомусь багато хто недооцінює.

«Українці вже багато років їздять на сезонні роботи зі збирання малини та інших ягід до Польщі, Великобританії та інших країн Центральної та Західної Європи. Тому може створюватися враження, що в Україні є надлишок робочої сили. Однак це не так – робоча сила, особливо в деяких регіонах, вже зараз є головним стримуючим фактором розвитку ягідного бізнесу, а найближчими роками стане справжнім викликом для ягідників України», – каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО ).

Із цією проблемою вже давно зіткнулася Польща. Однак у цій країні діє розумна політика щодо залучення іноземних сезонних працівників та спрощеного їх працевлаштування. Цього року вперше з цим зіткнулася і Сербія, яка почала працювати над залученням працівників для збирання малини навіть із Індії та Монголії! Поки що тут переважно працюють сезонні прибиральники ягоди з Албанії.

«Галузевим асоціаціям в Україні потрібно терміново зайнятися підготовкою регуляторних актів для спрощення працевлаштування сезонних працівників. Тим більше, подібний досвід є вже у багатьох країн світу і нічого вигадувати не потрібно. Другий найважливіший момент – уже зараз треба подумати про легальне залучення на збирання ягід іноземної робочої сили, наприклад, з тих же країн Центральної Азії та скоординувати з урядом можливість їхнього легального працевлаштування. Знову ж таки, є досвід сусідньої Польщі, який можна взяти за основу. Інакше Україна посадить тисячі гектарів нових ягідних плантацій, а прибирати цю ягоду не буде кому. І тут уже не питання вартості збирання – у багатьох регіонах вже зараз непросто фізично знайти людей, які бажають працювати на збиранні малини, і ця ситуація збільшується з кожним роком», – вважає Андрій Ярмак.

Читайте також: Стало відомо, вирощування якої культури дає прибуток $3700/га.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: