НОВИНИ

Стало відомо, що робити в разі витоку радіації на ЗАЕС 

25.08.2022 19:14
2cd5bc2b-7acd57fbdd9ba2d2c0078c627db91449

У випадку аварії на ЗАЕС трагедія може бути в 10 разів більшою за Чорнобиль. До такого висновку прийшли у незалежній російській новинній агенції «НоуФейк», пише agronews.ua.

Річ у тім, що на 4-му енергоблоці ЧАЕС, що вибухнув у 1986 році, було близько 2 тис. паливних збірок, тоді як на ЗАЕС їх до 18 тис. Площа потенційної зони відчуження становитиме до 30 тис. км2 — це понад 10 Чорнобильських зон.

«Радіоактивне забруднення за відповідних погодних умов торкнеться не лише підконтрольної Україні території, а й Криму, Азовського моря, «Л/ДНР», а також Ставропольського краю, Ростовської, Воронезької, Білгородської області.

Найжорсткіший сценарій виглядає так: практично вся радіація піде у бік РФ і осяде на Уралі, який фактично доведеться перетворити на зону відчуження.

Якщо ЗАЕС вибухне, радіація може накрити всі чорноморські курорти — не лише Сочі та Крим, а й Болгарію, Грузію, Абхазію. А після катастрофи у світі не залишиться країн, які готові розмовляти з РФ», — ідеться в повідомленні.

У випадку аварії на атомній станції в повітря викидається багато ізотопів, серед яких радіоактивний йод, який накопичується в щитоподібній залозі. Аби запобігти цьому, в перші години після витоку радіації потрібно прийняти йод, який «займе місце».

МОЗ України наголошує, що при витоку радіації на ЗАЕС розчин йоду не допоможе.

Єдиним препаратом для ефективної йодної профілактики залишається йодид калію.

Прес-служба МОЗ наголошує, що йодид калію — це сіль, схожа на кухонну. У аптеках він найчастіше продається у формі таблеток. Якщо його приймати вчасно й у визначеному дозуванні, йодид калію блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою. Це знижує ризик розвитку раку щитоподібної залози та інших її захворювань.

Він не захищає людей від радіації, а захищає тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду. Тобто захистити себе можливо лише за умови дотримання трьох основних правил: перебувати в укритті, слідкувати за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади. 

Йодид калію слід приймати лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калій для «профілактики» без потреби недопустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово. Тобто вживання йоду зараз не має жодного сенсу.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: