НОВИНИ

Стало відомо, що призведе до економічної катастрофи в Україні

01.11.2021 18:02
10741337

У Федерації роботодавців транспорту України заявили, що рішення Мінінфраструктури щодо списання залізничних вагонів за віком призведе до катастрофічних для вітчизняної економіки наслідків. Про це повідомляє Грейн Трейд, пише agronews.ua.

Генеральний директор Федерації В. Гусак заявив, «що в разі прийняття відповідного наказу до 2028 року прийдеться списати майже 50 тис одиниць рухомого складу, насамперед напіввагонів та зерновозів, що складатиме половину наявного парку. При цьому Мінінфраструктури сподівається, що відповідна кількість вагонів буде побудована для заміни, зокрема 15-20 тисяч вагонів придбає або побудує Укрзалізниця і 30 тис вагонів забезпечать приватні учасники ринку. Проте ні приватний бізнес, ні УЗ не мають коштів для закупівлі нових вагонів, а ініціатори рішення не називають джерел, з яких можна буде взяти гроші».

Укрзалізниця вже давно не виконує свою інвестиційну програму, і навіть у найкращі роки її виконання не перевищувало 70%. У 2019 році компанія виконала лише половину заявлених капітальних інвестицій. Тому існують значні сумніви у спроможності УЗ побудувати потрібну кількість вагонів.

Приватним учасникам ринку для придбання 30 тис вагонів потрібно 50-60 млрд грн, яких вони поки не мають.

У Федерації вважають, що прийняття вказаного рішення призведе до значного дефіциту залізничних вагонів та, як наслідок, міліардних збитків для держави та приватного бізнеса. Потенційний дефіцит вагонів експерти оцінюють у 20-30 тисяч, внаслідок чого Укрзалізниця може скоротити залізничні перевезення вантажів на 20% або 60 млн т, що еквівалентно 15 млрд грн. Як наслідок, скоротиться виробництво у вітчизняного бізнеса, а валютні та податкові надходження зменшаться на міліарди доларів та гривень.

Раніше екс-міністр інфраструктури В. Омелян заявляв, що оновлювати рухомий парк Укрзалізниці потрібно, але спочатку бажано модернізувати залізничну інфраструктуру та підвищити якість перевезень.

Нагадаємо, що В Україні поголів’я ВРХ скоротилося майже на 90%.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: