НОВИНИ

Стало відомо, що потрібно Україні для подолання дефіциту добрив

17.02.2023 15:14
dumka-agrariji-zmozhut-zakupili-lishe-30-neobhidnih-dobriv

Дефіцит добрив є однією з найактуальніших тем для українського агросектору, адже на нашу країну чекає весняна посівна, за якою спостерігатиме весь світ. Про це заявив під час наради з профільними асоціаціями та аналітиками перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пише agronews.ua.

Він зазначив, що Україна на агрокарті є однією з провідних країн, і від її обсягів виробництва залежить світова ціна на ринку зернових та продовольча безпека світу.

Керівник аналітичного проєкту «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук розповів, що до війни обсяг власного виробництва мінеральних добрив перевищував імпорт. Йдеться про понад 70%. У 2021 році було імпортовано 1,4 млн т азотних добрив, виробництво перевищило 5,2 млн т. Торік статистика змінилась: у підсумку всього за 2022 рік вдалося виробити лише 1,13 млн т азотних добрив та імпортовано 4,3 млн т. Значне зростання цін створило критичну ситуацію для українського фермера.

На сьогодні точні витрати сучасного українського аграрія важко порахувати, однак якщо взяти 1 га кукурудзи, то на нього потрібно витратити орієнтовно 8-9 тис. грн. Йдеться лише про базовий азот, а ще ж потрібне підживлення, паливо для внесення, яке також подорожчало. Тому фінальна сума, звичайно, є «непривабливою» для аграрія.

«Дуже багато залежить від кліматичних умов, адже добрива працюють як комплексне живлення, й основне — це погодні умови. Але якщо аграрій вноситиме менше добрив на 30% і більше, тоді падіння врожаю може бути двократним. Тому підтримка міжнародних партнерів у цьому питанні для нас є дуже важливою», — зауважив Тарас Висоцький.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: