НОВИНИ

Стало відомо, що криється у плавленому сирку «Дружба»

22.11.2021 14:02
Velveeta_Cheese

Справжній плавлений сирок “Дружба” в Україні ще досі виробляють. Але знайти його стає дедалі складніше. Адже під відомим брендом виготовляють так звані молоковмісні продукти й традиційної рецептури не дотримуються взагалі. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

“ДРУЖБА” З МАРСОМ

Існує легенда про народження плавленого сирка “Дружба”. Він розроблений 50 років тому для експедиції на Марс. Це їжа космонавтів. Тоді його виготовляли з якісних твердих сирів, вершкового масла, сметани і сухого молока. 100 г перших “дружб” заміняли 150 г м’яса і при цьому там зберігалися усі корисні властивості, притаманні твердим сирам. Брусочок плавленого сиру “Дружба” 100 г = 150 г м’яса, а твердий сир – це кальцій, фосфор, вітаміни А, Е, В2, мікроелементи, фолієва кислота.

Плавлений сирок “Дружба” дійсно нікому не зашкодить, якщо він виготовлений за класичною рецептурою і з правильних інгредієнтів. І такі сирки ще випускають. Але за якісними “дружбами” треба полювати на полицях серед решти тіней ще не забутого бренду. Бо його смак і якість зараз відповідають лише одному критерією: якщо його з’їсти – не помреш.

“Все, що не отруйно, іноді можна їсти людям, які не мають протипоказань. Але, на жаль, у цьому плавленому сирку протипоказань дуже багато. Дуже! Ну, ось просто дуже-дуже!”, – каже дієтологиня Наталія Самойленко.

ЗРАДЖЕНА “ДРУЖБА”

Наталія Сила з Броварів готує вдома плавлений сир, бо магазинну “Дружбу” вже давно занесла до чорного списку.

“Він з ароматизатором, колись ви пам’ятаєте старі сирки… У “Дружби” взагалі інший смак, інший запах, ніж зараз”, – каже противниця магазинних плавлених сирів Наталія Сила.

І це помітила не вона одна. Дієтологів і поготів починає трусити від однієї згадки про плавлені сирки.

СЕКРЕТИ ДРУЖБИ

Майбутні товарознавці дослідили сирки різних торгових марок. “Дружбу” кип’ятили, м’яли, нюхали, капали на неї йодом і врешті надкушували. А на етикетках складно прочитати про склад – бо там дуже дрібний шрифт.

А саме у цьому дрібному шрифті і прихована відповідь, чому від традиціної “Дружби” лишилася лиш тінь відомого бренду. Виробники навіть не обманюють, а чесно пишуть, що те, що всередині, зовсім не сирок, а так званий сирний продукт, який можна варити хоч з глини. Закон не забороняє.

“Взагалі використовувати назву “Дружба” заборонено, якщо порушена класична рецептура”, – говорить професорка, експертка з якості продуктів Олена Сидоренко.

Виробники називають плавлені сирки молоковмісними продуктами – це евфемізм, який може означати навіть повну відсутність молока. Той сирок швидше за все виріс на дереві, бо основний його склад – пальмова олія.

“Цей продукт є найбільш атерогеном, тобто атеросклероз викликає не так вершкове масло або яйця, скільки маргарин, майонез, плавлений сирок, де рослинний або тваринний жир якісний заміщений трансжиром”, – каже дієтологиня Наталія Самойленко.

А трансжири призводять до серцево-судинних захворювань. Обман покупця часто не вичитаєш навіть у тому дрібному шрифті. Але є спосіб перевірити вдома.

“Якщо ми беремо і куштуємо, то в роті має розплавлятися і ми маємо відчувати цей смак, а сирний продукт буде просто суцільним таким шматочком в роті залишатись”, – пояснює професорка, експертка з якості продуктів Олена Сидоренко.

Тобто підробка не розчиняється в роті. А справжній сир має кришитися. Ще один лайфхак – киньте шматочок плавленого сирка у киплячу воду. Сирний продукт поводиться як пральний порошок – пальмова олія і рослинні жири забарвлюють однорідну рідину.

Непотрібний у класичній рецептурі крохмаль виявить крапля йоду. На справжньому плавленому сирові, що виготовлений за стандартами ДСТУ, не буде тьмяних плям. А де використоли крохмаль – будуть темні плями.

Висновок лабораторного заняття невтішний – абсолютно неправомірно використовувати бренд “Дружба” для новоявлених плавлених сирків.

РІДКІСНА “ДРУЖБА”

Але на ринку ще є незраджена “Дружба”. ТСН.Тиждень побував у цеху, де дотримуються стандартів виготовлення плавлених сирків. Усі складники – твердий і кисломолочний сири, вершкове масло – свіжі. Жодного зіпсованого твердого сиру.

“Він може бути десь придавлений, але цей сир відповідає всім відповідним показникам”, – запевняє начальник виробничої лабораторії підприємства Віталій Гвоздик.

Та навіть у цьому бездоганно чистому цеху стає не по собі від різних порошків, без яких плавленого сиру не зробити.

“Всі сухі речовини мають відповідні документи, відповідні висновки санітарні”, – каже Віталій Гвоздик.

На цьому ж заводі випускають і дешевий сирний продукт. Чесно пишуть про це на етикетці.

“Дуже багато підприємств в Україні на сьогоднішній день працюють зі збитками на межі виживання”, – говорить генеральний директор сирзаводу Володимир Бартошак.

Але сирок “Дружба” якщо і зникне з прилавків, то в останню чергу. Адже це найвідоміший бренд.

Читайте також: Озвучено ціни на олійні в Україні.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: