АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Стало відомо, чи доведеться аграріям сплачувати податки за окуповані землі

23.08.2022 08:04
890_450_5f037d6065ec5

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до уряду з проханням посприяти якнайшвидшому затвердженню переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тих, що є тимчасово окупованими збройними формуваннями рф. Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.

Потреба термінового ухвалення переліку таких територій пов’язана з тим, що з початку 2023 року українські аграрії повинні подавати звіти та розрахунки по сплаті мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), яке було введено положеннями Закону України від 30.11.2021 року №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» як мінімальна величина податкового зобов’язання зі сплати податків, зборів, платежів, пов’язаних із виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, говориться у повідомленні УКАБ.

«Однак, у зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації, підпункт 69.15 Підрозділу 10 «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України передбачає, що за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки МПЗ не нараховується та не сплачується за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди», — додали експерти.

Перелік таких територій визначається Кабінетом Міністрів України. Проте станом на сьогодні зазначений перелік не затверджено.

За даними УКАБ, сільськогосподарські угіддя, що знаходяться або знаходилися в зоні активних бойових дій чи російській окупації, потребують ретельного огляду, розмінування, проведення відновлення земель. Деякі виробники обмежені у доступі до своїх земель та посівів.

«Однак, виходячи з діючих положень законодавства, навіть у теперішніх умовах, коли аграрії фізично не мають доступу до землі, а отже, не можуть отримати дохід, вони повинні будуть нараховувати собі по цих земельних ділянках МПЗ, якщо Кабінетом Міністрів України не буде затверджено перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації», — пояснюється у зверненні.

Враховуючи вищезазначене, УКАБ звертається до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням посприяти пришвидшенню затвердження Кабміном переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, для належного оподаткування сільгосптоваровиробників на цих територіях.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: