НОВИНИ

Стало відомо, що очікувати від цін на соняшник

20.10.2019 14:05
8f5419780372aae7451ed4893965b5ee

Україна цього року збере високий врожай соняшнику. За прогнозом заступника директора ProAgro Group Марії Колесник, він може скласти 16 млн т, на 8% більше, ніж торік. Це підтверджують і самі аграрії – намолоти високі і на богарі, і на зрошенні, пише agravery.

Проте великий урожай має і негативні сторони, а саме – зниження ціни. З початком збирання ціна на олійну традиційно починає падати, але за словами Вікторії Блажко, аналітика Agritel, цьогорічне падіння було більш стрімким ніж торік.

«Це пояснюється, перш за все, суттєвою пропозицією на ринку, адже багато фермерів продають насіння одразу ж з поля, чим активно користуються переробники. Однак, цього року до тиску нового врожаю додався ще й тиск з боку сильної гривні», – говорить вона.

В результаті з початку сезону середня ціна на базисі EXW на соняшник в Центральному регіоні впала до 8000 тис. грн/т (найнижчого рівня з жовтня 2015 року), тоді як на початку жовтня 2018 року вона знаходилася на рівні 10000 тис. грн/тонну.

А за даними Колесник, ціна коливається від 8100 до 8500 грн/т: «Чим ближче до порту, тим вища ціна, так деякі господарства можуть продати свій врожай навіть по 9000 грн/т».

Але подальшого падіння ціни аналітики не прогнозують. На думку Блажко, український ринок соняшнику вже досягнув свого «дна» в поточному сезоні, однак перспективи зростання цін наразі також виглядають доволі обмеженими.

«По-перше, переробники сформували великі запаси насіння, що знизить попит на ринку в середньостроковій перспективі. По-друге, ціни на соняшникову олію продовжують знижуватися під тиском очікувань суттєвої пропозиції олії з Чорноморського регіону».


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: