НОВИНИ

Стало відомо, що буде з цінами на цукор

12.05.2020 10:32
384705_1

Ф’ючерс на цукор на міжконтенентальній біржі ICE у квітні 2020 року знизився до 9,05 цента за фунт. В останній раз товар торгувався нижче за цю позначку у вересні 2007 року, повідомляє провідний аналітик єнергетичного ринку Енді Хект. Про це пише agronews.ua.

Будучи найважливішим компонентом багатьох харчових продуктів, цукор також є основним компонентом біоетанолу в найбільш густонаселеній і провідній економіці Південної Америки – Бразилії. Бразилія і США є двома основними виробниками етанолу. Штати виробляють етанол з кукурудзи , тоді як Бразилія – їх цукрової тростини.

Як показує квартальний графік, ф’ючерс на етанол в квітні опустився до рекордного мінімуму в 79,9 цента за галон. Динаміка сировинного ринку чинила тиск на етанол, який, в свою чергу, відправив ціни на цукор до 13-річним мінімумам, наводить дані ru.investing.

Динаміка цін на етанол по роках

Курс бразильського реала є ще одним ключовим фактором ринку цукру. З урахуванням недавнього зниження валюти, на сировинному ринку вибухнув «ідеальний шторм». Розпродаж сирої нафти опустила ціну на цукор, тоді як динаміка реала посилила тиск.

Бразилія є провідним постачальником сировини, і виробничі витрати на оплату робочої сили, переробку і транспортування цукру, виражаються в національній валюті. При цьому цукор торгується на ICE за долари, тому зниження бразильської валюти чинить додатковий тиск на сировину.

Згідно з графіком, в травні реал впав до рекордного мінімуму в $ 0,16775. Бразильська валюта поступово знижувалася проти долара з 2011 року; тоді курс реала до долара становив $ 0,65095.

Цукор дуже чутливий до динаміки цін енергоносіїв, але він також залежимо від обмінного курсу валют Бразилії і США. Цукор торгувався по 36,08 центів за фунт в 2011 році, коли реал коштував $ 0,65095. В кінці минулого тижня цукор торгувався по 10,29 (-71,48% в порівнянні з 2011 роком), тоді як реал впав на зіставні 73,36%.

Динаміка цін на цукор у 1984-2020 роках

“Якщо ви працюєте на ринку цукру, звертайте увагу на динаміку нафти і бразильського реала. Кожен з елементів цього рівняння може мати свій вплив на подальший шлях «солодкого» товару”, – радить експерт.

Нагадаємо, в Україні дорожчає гречка та соняшникова олія.


Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: