НОВИНИ

Стало відомо про ситуацію на річках в Україні

17.03.2021 12:07
tsilyushhi-vodi---ukrayinskoyi-shveytsariyi--

Оперативна робоча група Кризового центру при Держводагентстві провела нараду щодо проходження повені та паводків весною 2021 року. Під час засідання учасники заслухали інформацію Укргідрометцентру щодо прогнозованих обсягів припливу води до Дніпровського каскаду водосховищ, а також прогноз ситуації на річках України. Про це повідомляє пресслужба Державного агенства водних ресурсів України, пише agronews.ua.

Весняне водопілля розпочалося на більшості річок із середини третьої декади лютого із танення снігу та криги, що спричинило збільшення водності та підвищення рівнів води. Водночас на правобережних притоках Сіверського Дінця на Донбасі, річках Приазов’я, Інгульці, притоках Середнього Дніпра в межах Дніпропетровської і Харківської областей, внаслідок майже повної відсутності снігозапасів, весняна повінь не очікується, можливе проходження невисоких паводків амплітудою 0,3-0,5 м за рахунок випадіння опадів у березні.

Станом на 12.03.2021 снігозапаси залишаються за межами країни у верхів’ї Десни та Верхнього Дніпра. У Карпатах залишились лише окремі осередки у високогір’ї. За найближчим прогнозом, в Україні очікуються опади, в тому числі й сніг, проте денні температури повітря будуть вище 0, що не передбачає відновлення снігонакопичення.

Разом з тим, на притоках Прип’яті у Волинській та Рівненській областях, річках Уж та Тетерів упродовж першої декади березня пройшли максимальні рівні водопілля, а на Західному Бузі і притоках – на початку другої декади березня. Відбулося затоплення заплавних територій річковими водами у Львівській та Волинській областях.

Порівняно з березнем 2020 року, водність річок є значно більшою – вже розпочато поступове наповнення водосховищ, з яких здійснюється водопостачання. Наприклад, водосховища на р. Тетерів у Житомирській області, які минулої весни були незаповнені, нині заповнені на 100%. Наповненість каскаду дніпровських водосховищ становить 87,6%, що дозволяє акумулювати повеневі води та відповідає правилам експлуатації.

З урахуванням прогнозу Укргідрометцентру, для забезпечення населення водними ресурсами у 2021 році, Держводагентством буде встановлено узгоджені міжвідомчими комісіями оптимальні режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у всіх річкових басейнах України, з урахуванням акумуляції весняного стоку, для подальшого використання протягом літньо-осіннього періоду. А також, у разі погіршення та змін гідрометеорологічної ситуації, будуть проведені позачергові засідання міжвідомчих комісій з питань коригування режимів роботи водних об’єктів. За умов виникнення дефіциту води, пріоритетність буде надаватись використанню води для питних і побутових потреб населення та для зрошення.

Оцінюючи досвід попередніх років та застереження Укргідрометцентру, не виключається формування дощових паводків у квітні-травні, тому водогосподарськими організаціями, які належать до сфери управління Держводагентства, забезпечено постійний моніторинг водогосподарської ситуації.

Нагадаємо, що в Криму зникають ріки і незаповнені водосховища.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: