НОВИНИ

Стало відомо країну-лідера з імпорту яблук

08.06.2021 17:30
246573c-import

В’єтнам в 2020 році буквально увірвався в число світових лідерів імпорту яблука, більш ніж подвоївши обсяги імпорту. Всього ж за п’ять років обсяги імпорту яблука до В’єтнаму зросли більш ніж в сім разів! Про це повідомляє east-fruit, agronews.ua.

Тепер, за обсягом імпорту яблук, В’єтнам займає п’яте місце в світі, обійшовши Бангладеш і Індію і майже наздогнавши Єгипет. Таким чином випереджає В’єтнам за обсягом імпорту яблука лише Росія, Німеччина і Великобританія. Однак з огляду на високий рівень цін на яблуко у В’єтнамі, ця країна взагалі виявилася третім найбільшим ринком збуту в світі за обсягом виручки від реалізації, випереджаючи і Єгипет, і Великобританію, і поступаючись лише Німеччині та Росії.

Експортери яблук змогли заробити за 2020 рік майже півмільярда доларів США, поставляючи яблука до В’єтнаму. При цьому обсяг в’єтнамського яблучного імпорту склав близько 265 тис. т. А значить легко порахувати, що середня ціна, по якій імпортери фруктів В’єтнаму купували яблуко, досягала $ 1,77. Це дуже приваблива ціна для будь-якого постачальника, по якій можна поставляти яблуко найвищої якості.

«Яблуко є модним екзотичним фруктом у В’єтнамі, де яблуні не ростуть в силу кліматичних умов. Однак швидке економічне зростання в сукупності з дуже позитивною демографією, дозволяє жителям В’єтнаму купувати не тільки недорогі традиційні продукти, а й недешеву імпортну фруктову екзотику. А це означає, що якість має бути високою. Природно, що це змушує ключових світових експортерів фруктів шукати способи виходу на цей ринок збуту і вкладати кошти в просування своєї продукції у В’єтнамі », – пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

У зв’язку з цим, дуже вдалим для садівників Євросоюзу виявилося підписання договору про вільну торгівлю з В’єтнамом. Це дозволило стагнації яблучної галузі вийти на ще один величезний ринок збуту з високими цінами, що дозволяють постачати яблуко так далеко.

«На жаль, після підписання договору про вільну торгівлю між ЄС і В’єтнамом, Україна, як і в випадку з поставками яблука в Єгипет, виявилася « не при справах ». Наприклад, Польща в 2020 році збільшила поставки яблук до В’єтнаму в п’ять разів лише за рік – до 2,5 тис. тонн. Навіть Франція, вже багато років втрачає позиції на світовому ринку яблук, змогла потроїти експорт свіжого яблука до В’єтнаму до 11,4 тис. тонн. Україна ж як і раніше не може експортувати яблуко до В’єтнаму», – говорить Андрій Ярмак.

Основними постачальниками яблука до В’єтнаму залишаються США і Нова Зеландія, що пропонують продукцію преміальної якості та інвестують в просування і маркетинг своїх фруктів на цьому ринку, де живе більше 96 млн чоловік. Обидві країни дружно подвоїли обсяги експорту яблука в 2020 році: США – до 54 тис. Тонн, а Нова Зеландія – до 42 тис. тонн.

Нагадаємо, що на ринку з’явилися нові незвичайні кавуни.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: