НОВИНИ

Стало відомо, кому загрожує ризик повеней

10.08.2021 10:04
flooded-491245_960_720-50814

Новий підрахунок виявив більш точну кількість людей, будинки яких може затопити. Попередні дослідження недооцінювали небезпеку. Про це повідомляє cikavosti.com, пише agronews.ua.

Завдяки супутниковому дистанційному зондуванню дослідники змогли отримати найповніший набір даних про повені на Землі. Ця небезпека загрожує набагато більшій кількості людей, ніж вважалося раніше.

Згідно з новим дослідженням, частка людей, що живуть в місцях, схильних до повеней, з 2000 року зросла на 20-24% або на 86 млн осіб. Це в десять разів більше, ніж припускали попередні дослідження. Зростання ж відсотка викликаний відразу декількома факторами.

По-перше, супутники розкрили повну картину повеней. Раніше більшість карт повеней ґрунтувалося на моделях, а не на реальних спостереженнях повеней. Зокрема, використовувалися дані з двох супутників NASA, отримані в період з 2000 по 2018 роки.

????В Україні побудують 7 біоТЕС на лушпинні соняшника

???? Шкідливі викиди в Китаї різко скоротилися. Вчені пов’язали це з коронавірусом

???? Вчені: Органічне фермерство може врятувати людство

По-друге, вчені порівнювали інформацію з супутників з сучасними даними про зростання населення в постраждалих районах. Виявилося, що вона випереджає зростання світового населення за аналогічний період. У дослідженні наголошується, що частково це пов’язано з бідністю і відсутністю у людей можливості селитися в більш безпечних місцях. «Єдиний варіант – це переселення із зон, схильних до повеней» , – пише старший фахівець з управління ризиками стихійних лих Світового банку Бренден Йонгман, який проаналізував дослідження і написав супровідну статтю в журналі Nature.

По-третє, супутники дозволили визначити більше видів повеней: в результаті проривів гребель, танення снігів і повені через поверхневих вод.

Глобальне потепління може зробити шторми сильнішими, а дощі – ряснішими, а значить до 2030 року в регіонах, схильних до повеней, буде жити ще більше людей, роблять висновок дослідники.

Нагадаємо, що прилюднено ціни на новий врожай картоплі в Україні.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: