НОВИНИ

Стало відомо, коли знову почне рости долар

12.01.2020 19:00
3638574714e5f9b4c80cf057c66af5d3

Долар падає через помилкову, надмірно жорстку монетарну політику Національного банку. Про це в інтерв’ю Gazeta.ua сказав економіст Борис Кушнірук.

“Останні кілька років у нас кредитувалися тільки два сектори – споживчі та торговельні кредити. Гроші в економіку, у підприємства не надходять. Через це люди почали шукати, куди б ще можна вкласти свої фінанси. Через високі відсоткові ставки стало вигідно інвестувати в облігації державної позики. Цього року іноземці в них вклали близько 100 мільярдів гривень. Це спричинило додаткове надходження валюти на внутрішній ринок”, – пояснює експерт.

Але, за його словами, такі зміцнення гривні не є позитивними для економіки.

“Погіршилась діяльність експортних підприємств. У національній валюті у них впала виручка. Доходи до бюджету зав’язані на податках з цих підприємств, тому вони теж зменшились. Також зменшилися податкові надходження від імпорту. Імпортне мито та ПДВ з імпортних товарів і послуг теж привязані до курсу гривні до іноземних валют”, – вважає Борис Кушнірук.

Раніше літа ситуація з курсом долару не зміниться, розповідає він.

“Але потім він неминуче почне рости. У цій ситуації Нацбанк повинен активніше пом’якшувати монетарну політику – знизити облікову ставку та зменшити резервні вимоги. У Мінфіну існує своє завдання. Воно полягає у тому, щоби зменшити дохідність по ОВДП нижче 10 відсотків. Також треба збільшувати строк обігу державних облігацій – від 5 та більше років”, – додає експерт.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: