ВАЖЛИВО

Стало відомо, коли в Україні очікувати зниження цін на овочі та фрукти

09.07.2021 15:32
ovochi-frukty-1024x768

Половина літа позаду, а ціни на фрукти та овочі тримаються на тому ж рівні, що і на початку сезону. Незважаючи на хороший урожай, фермери не поспішають знижувати ціни. Про це повідомляє УНІАН, пише agronews.ua.

Сезон свіжих овочів і фруктів – в самому розпалі. На продуктових ринках України вже повсюдно можна знайти найсвіжіші, прямо з грядки, помідори і огірки, корисну зелень і всі можливі ягоди з місцевих городів.

Метеорологи та експерти відзначають, що погодні умови в цьому році були досить хорошими для врожаю овочів і фруктів. Проте, ціни – далеко не найнижчі. Наприклад, молода картопля сьогодні коштує дорожче, ніж в посушливому 2020 року, коли коренеплоди було складно викопати з сухої землі і урожай просто псувався.

«Подорожчала молода картопля – від 20 грн за кілограм дрібної і до 30 грн за велику. Раніше на 30 грн можна було купити ціле відро картоплі », – ділиться спостереженням полтавка Олеся, яка прийшла за покупками на місцевий ринок.

Господиня також обурюється, що хоч черешні цього року багато, продавці все одно не поспішають знижувати ціни. Так, за великі, солодкі мелітопольські ягоди на ринку просять не менше 70, а то й усі 100 гривень.

В цілому, поточний рік виявився сприятливим через погодні умови практично для всіх сільськогосподарських рослин, особливо – для сезонних літніх овочів. Єдине, що сезон почався із запізненням на два тижні через тривалі весняні холода.

«Тому частина овочів поки коштують більше, ніж роком раніше. В першу чергу це стосується молодої картоплі, яка зараз на 15 відсотків дорожче в порівнянні з минулим роком. Що стосується огірків, то ціни на початку липня 2021 року були навіть на 40 відсотків нижче, а вартість помідорів – на 5 відсотків нижче. Салати і зелень стоять плюс-мінус так, як і рік тому », – розповіла УНІАН аналітик асоціації« Український клуб аграрного бізнесу »(УКАБ) Світлана Литвин.

Це ж стосується ягід, які надійшли в продаж на два тижні пізніше, ніж зазвичай і за вищими цінами, ніж на початку липня минулого року.

Полуниця, ціна якої на початку літа била всі рекорди, зараз розпродається по 40 грн / кг – ягода вже відходить. А малина, що з’явилася декілька тижнів тому, зараз коштує в середньому 70 грн / кг, або 15-20 гривень за стаканчик (без торгу).

Буквально на днях українські садівники почали збирати ранню ожину і лохину. Поки на ринках і в магазинах продаються імпортні або тепличні ягоди, а ціни доходять до 500 грн / кг. Однак уже в найближчі тижні місцевих ягід буде більше, а ціни на них, відповідно, стануть нижче.

Відзначимо, що з черешнею в цьому році склалася парадоксальна ситуація – ягід багато, але фермерам вигідніше залишити урожай гнити на деревах, ніж збирати і везти на продаж. Здавалося б, варто лише знизити ціну до 20 грн / кг – і надлишок черешні на ринку розійдеться моментально, адже покупцям складно пройти повз таку ціну. Але не все так просто.

«Швидше за все, ягоди, які залишилася на деревах, непридатні для транспортування. Через значні опади, які спостерігалися в період дозрівання черешні, ягода набрала багато вологи і значно скоротився її термін придатності. Тому іноді буває навіть економічно недоцільно займатися збором неякісного врожаю, незважаючи на його надлишок », – пояснила аналітик УКАБ Литвин.

Дійсно, через рясні дощі на початку літа, які пройшли у всіх регіонах України і не обійшли навіть посушливого півдня, фермери втратили деяку частину врожаю.

«Морква, картопля, кабачки та інші тверді овочі залишилися більш-менш цілими на більшості посадок. Зате зливи «добре» побили полуницю – вона годилася лише на компот. Трохи підгнив цибулю. Ще через вологу в зелені, особливо в щавлі, з’явилося багато черв’яків і слимаків – не найприємніший сюрприз комусь попадеться в зелений борщ », – розповідає Тетяна, яка вирощує овочі на своїй ділянці для продажу на одному зі столичних ринків.

Незважаючи на те, що зливи і град доставили фермерам масу клопоту, масового псування врожаю овочів і фруктів цього літа, на щастя, в більшості регіонів нашої країни не відбулося. Тому і аномальних цін найближчим часом чекати не варто.

У першій половині липня рясні дощі змінилися спекою, яка не збирається відступати ще мінімум тиждень. І зараз головна турбота фермерів – захистити урожай від пекучого сонця і пересихання.

«Україна накрив антициклон – стало сухо і жарко. Але за весну і початок літа в грунті накопичилося достатньо вологи, так що посухи навіть на півдні України не очікується », – розповіла начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

Продавці овочів допускають, що протягом наступних кількох тижнів можуть знизити ціни на молоду картоплю з 20-30 грн / кг до 15-20 грн / кг, помідори – з 40-50 грн / кг до 25-35 грн / кг залежно від сорту і розміру, а також «скинути» кілька гривень від поточної ціни огірків і зелені.

Що стосується ягід, то при сприятливих погодних умовах слід очікувати цін на малину і смородину на рівні минулого року, а це від 70 грн / кг або дешевше, в залежності від місця покупки.

Все більш популярною для вирощування та продажу в Україні стає лохина – в плодоношення вступають нові плантації елітних ягід, урожай яких в цьому році буде більше, а ціни, швидше за все, нижче.

«У цьому році можливо здешевлення української лохини на 10-15 відсотків», – прогнозують експерти УКАБ.

Прогнози експертів щодо інших літніх фруктів і ягід теж досить оптимістичні – урожай буде хорошим, ціни – на рівні або нижче торішніх.

Так що літо 2021 обіцяє бути по-справжньому вітамінним, ягідним і сонячним – ще, схоже, і по кишені кожного українця.

Нагадаємо, де краще купувати фермерські продукти.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: