НОВИНИ

Стало відомо, коли українцям спишуть кредити за зруйноване війною майно

17.07.2022 09:07
39

Законопроект, який дозволить українцям не платити за кредитами на майно чи авто, які були знищені під час війни, у парламенті планують ухвалити до кінця літа. З його допомогою запровадять два механізми для позичальників: “заморожування” кредиту або його повне “прощення”. Про це заявила голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк, пише  agronews.ua.

Вона наголосила, що йдеться про законопроект № 7441-1. Станом на 15 липня документ схвалений у першому читанні та проходить підготовку до другого за прискореною процедурою.

“Цей документ дозволить не платити ні відсотки, ні тіло кредиту на житло чи транспортний засіб, зруйнований внаслідок війни. Є два варіанти дій: “заморозка” та “прощення” кредиту. Все залежатиме від місцезнаходження майна та можливості офіційно зафіксувати ушкодження”, – пояснила Шуляк.

Так, повне “прощення” кредиту буде можливе лише за дотримання низки умов:

  • площа знищеного майна, на яке було оформлено кредит, не перевищує 140 кв. м (для квартири), 250 кв. м (для житлового будинку), і це є єдиним місцем проживання сім’ї. Якщо йдеться про знищений єдиний автомобіль, то робочий об’єм його двигуна має бути не більше 2500 куб. см;
  • станом на 23 лютого 2022 року у позичальника відсутня прострочена заборгованість;
  • заяву про списання кредиту подано у період воєнного стану та впродовж ще трьох місяців після дня його припинення.

В інших випадках застосовуватиметься “заморожування” виплат (тіло кредиту, відсотки, комісії). Також воно стосуватиметься майна, яке опинилося на окупованих територіях. “Заморожування” діятиме доти, доки держава компенсує збитки за знищене російською агресією майно.

Читайте також: Викрито масштабну корупційну схему у Держпродспоживслужбі



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: