НОВИНИ

Стало відомо, коли Україна відкриє експорт деревини

15.09.2021 14:06
ya-13428

До кінця 2021 року закон про ринок деревини може бути ухвалено і експорт деревини може бути відновлено.  Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”, пише agronews.ua.

«Я прогнозую, що до кінця року закон про ринок деревини буде прийнятий. Я не бачу великих загроз – ані з точки зору збереження лісового фонду, ані з точки зору захисту та підтримки українського бізнесу. Ми сьогодні вже фактично працюємо за європейськими цінами. Є прецеденти імпорту сировини з країн ЄС. Тому ажіотажного попиту з боку експортерів чи закордонних гравців ми не очікуємо», – заявив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

Він зазначив, що український ринок деревини був цікавим, коли тут можна було дешево купити нелегальну деревину, “але ці часи вже минули”.

Водночас, на думку керівника відомства, українським переробникам варто замислитись над розвитком бізнесу та посиленням конкурентоспроможності.

«Сьогодні більшість займається банальним розпилом лісу. Потрібно поглиблювати переробку, збільшувати додану вартість продукції», – підсумував Болоховець.

Як повідомляв Укрінформ, Україна 9 квітня 2015 року заборонила експорт лісу-кругляка, ухваливши закон №325-VIII. У першій редакції закон забороняв експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді з України на 10 років. У вересні 2018 року Верховна Рада ухвалила закон №2531-VIII “Про збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів” з поправками Президента України, який встановлює жорстку криміналізацію контрабанди лісу-кругляка і обмежує внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн кубометрів на рік. Документ також містить пункт про заборону експорту паливної деревини.

У ЄС заявляли, що заборона на експорт лісу є порушенням ключових торговельних положень Угоди про асоціацію, які забороняють будь-які форми обмежень на експорт.

На початку 2020 року український уряд обговорював із Європейським Союзом зняття мораторію на експорт лісу-кругляка та створення ефективного ринку в сфері вирубки лісів та деревообробки.

Нагадаємо, що Хакери атакували українські приватні аграрні підприємства.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: