НОВИНИ

Стало відомо, коли нормалізуються ціни на азотні добрива

19.02.2023 11:15
selitra_insta

Нормальним є співвідношення вартості добрив і пшениці близько 2:5, карбаміду і NPK — 3 та 3,5:1. Цілком реально повернення до цих співвідношень через 1,5 року за умови, що ціна азотних добрив знизиться на 47%, а вартість пшениці лишиться на сьогоднішньому рівні. Про це повідомив керівник ІА «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук під час конференції «АгроТрансформації 2023» у Варшаві, пише agronews.ua.

«Сьогодні для добрив є проблема з логістикою, їх важко завезти, не відновлено логістичні шляхи, не запрацювали нормально заводи, дорогий газ та відчутний злам на ринку, оскільки росія — це 16% світового виробництва азотних добрив і найбільший світовий постачальник фосфорних добрив», — пояснює ситуацію Дмитро Гордейчук.

Він додає, що в Україні величезна проблема з ціноутворенням у виробників, які зараз знизили ціну аміачної селітри на 9 тис. грн/т — з 37 тис. грн до 28 тис. грн. Наразі собівартість селітри в Україні за поточних цін на газ складає трохи більше 13 тис. грн.

«В Україні зараз заборонено експорт природного газу, і ми маємо ціну 21 тис. грн за 1 тис. м³. Ми чекаємо, що собівартість знизиться до 18 тис. грн за 1 тис. м³. Тобто ми нормально зайдемо в азотний сезон, який починається в травні 2023 року».



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: