НОВИНИ

Стало відомо, коли декларувати дохід від продажі власної сільгосппродукції

19.05.2020 10:32
https://agronews.ua/

В яких випадках необхідно декларувати дохід від продажі власної сільгосппродукції, розповів Михайло Апостол на своїй Facebook сторінці, пише agronews.ua.

“Відповідно до норм пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України не оподатковуються доходи, отримані громадянами від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена самостійно на земельних ділянках, наданих їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення: садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки), та/або для індивідуального дачного будівництва; особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари”, – підкреслив Апостол.

Він наголосив, що при цьому у даний розмір земельних ділянок не враховуються земельні частки (паї), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються).

“Підставою для звільнення від оподаткування доходу від продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) є Довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок за формою № 3ДФ, що видається місцевою радою”, – сказав Апостол.

Також він зазначив, що стосується продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД (а це, молоко, м’ясо, домашня птиця, яйця тощо), пільга діє, якщо сума доходів сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

“Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок. У разі коли сума отриманого доходу перевищує даний розмір, фізична особа зобов’язана подати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем проживання власника продукції тваринництва”, – прокоментував Апостол.

Він додав, однак, якщо фізичною особою не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: