НОВИНИ

Стало відомо, як інспектори затягують перевірки суден

27.10.2022 11:18
zerno-744x440

Процедура перевірки суден інспекторами СКЦ, які йдуть «зерновим коридором», створює безліч чинників для затримки. Про це під час брифінгу повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко, пише agronews.ua.

За його словами, якщо захворів один з членів інспекції, який представляє одну з держав, група вже не в повному складі.

«Якщо один з інспекторів – представників держав хоче затягнути час, одне судно він перевіряє півгодини, а інше – 6-8 годин», – зауважив Андрій Клименко.

Він додав, що через скорочення світлового дня одним з приводов для затягування перевірки може виступати фактор безпеки інспекційної групи, адже перевірки суден в темряві є небезпечними. Таким самим фактором є й погодні умови, зокрема, шторми навіть невеликої бальності.

Експерт уточнив, що ані ООН, ані Туреччина не зацікавленні у затримках суден, які йдуть «зерновим коридором». А ось рф намагається вивести сторони на перемовини хоча б на рівні міністрів, щоб протягувати окрім питань продовольчої безпеки й інші.

На його переконання, подальша доля «зернового коридору» повністю залежить від президента Туреччини Ердогана, адже він позиціонує себе як політика, який може спілкуватися і з Україною, і з рф.

Тобто росія може припинити «зернової угоди» тільки у випадку, якщо путінський режим посвариться з Ердоганом. Але це малоймовірний сценарій, адже Туреччина у питаннях зовнішньої політики діє швидко та рішуче. Тому, скоріш за все, «зерновий коридор» й надалі функціонувати, але наразі рф буде змушувати своїми діями до переговорів.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: