ВАЖЛИВО

Стало відомо, яким буде врожай на півдні України

01.07.2020 09:32
gnuva-37300

Мінлива погода, яку мешканці Дніпропетровщини спостерігали навесні, може нанести значну шкоду деяким зерновим культурам. Найбільше постраждав південь області. Про це повідомляє Дніпроград, пише agronews.ua.

Експерти кажуть, що пшениця і ячмінь перезимували добре, але посушлива весна негативно вплинула на врожай. Найбільше постраждав південь області: Нікопольський, Криворізький і Широківський райони.

“Цей рік, як і всі інші, виявився нетиповим. У нас була сприятлива зима і, в той же час, критична суха весна: настільки суха, що на деяких територіях за 2-3 місяці випало 5-15 мм опадів, що в 10 разів нижче норми. Весна була ще й прохолодною, завдяки чому ми не отримали колосальну посуху, як, наприклад, на півдні Одеси”, – розповів Агроексперт Олександр Широких.

У Дніпропетровській області найбільше аграрних господарств в країні: майже 2 мільйони гектарів посівних територій. Вирощують в основному соняшник, пшеницю і кукурудзу. Цим культурам червневі опади тільки на користь. Аграрії очікують хороший урожай соняшнику. З насіння виготовляють масло, частина експортують в країни Євросоюзу. У 2019 року в Україні виробили масла більше 6-ти мільйонів тонн. Цього року очікують не менше.

Ріпак в цьому році весну пережив не скрізь. Аграрії розраховують зібрати урожай менше торішнього на 20%. Весь вирощений ріпак Україна експортує. В Європі з нього виробляють біодизель.

Аграрії кажуть, що більш точні прогнози щодо врожаю ріпаку, соняшнику і кукурудзи можна буде робити в кінці липня.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: