НОВИНИ

Стало відомо, як у 2020 році змінилися ціни на основні зернові культури

31.12.2020 14:02
racionalnoe-zerno-prognoz-urozhaya-1

Минаючий 2020 рік став для аграріїі дуже незвичним в усіх аспектах. На початку року пандемія короновірусу змінила світові уклади життя людей та ведення бізнесу, що вплинуло й на ціни на зерно, які рухалися протягом сезону під тиском невизначеності з майбутнім, а не залежно від світових балансів попиту та пропозиції. Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі ГрейнТрейд, пише agronews.ua.

На початку пандемії ціни на товари знизилися на тлі невизначеності з попитом, потім різко виросли завдяки спекулятивному попиту накопичення запасів, а наприкінці року їх підтримали виділені США та Європою на підтримку економік кошти, частина яких була інвестована в акції та ф’ючерси на зерно.

Попри рекордні рівні виробництва пшениці та кукурудзи, а також збільшення врожаю олійних у порівнянні з минулим роком, ціни завдяки активізації попиту все одно виросли на 30-50%.

Ринки підтримала посушлива погода в Україні, Європі, пізніше в Аргентині та Бразилії, а також різке збільшення попиту на зерно з боку Китаю, який переміг короновірус та став єдиною країною, чия економіка у 2020 зростала.

В грудні чинниками зростання цін стали наміри уряду Росії запровадити мита та квоти на експорт пшениці, сої, соняшника та соняшникової олії, а також страйк робітників портових терміналів в Аргентині, внаслідок чого ціни на соєвий шрот і олію та кукурудзу з початку місяця виросли на 10%.

Вчора переробні компанії Аргентини уклали угоду з профспілками, що дозволить завершити страйк, який фактично паралізував експорт товарів з країни, проте ціни поки не відреагували на цю новину.

На біржі в Чикаго триває зростання цін і вчора ф’ючерси на пшеницю виросли на 3,6% до 234,6 $/т, на кукурудзу – на 3,17% до 189 $/т, на соєвий шрот – на 2,1% до 475,3 $/т, на соєву олію – на 1,2% до 925,7 $/т, на сою – на 1,5% до 482,8 $/т через невизначеність з врожаєм сої та кукурудзи в Аргентині та Бразилії, де наступного тижня збережеться суха погода.

На паризькій біржі Euronext пшеничні ф’ючерси виросли на 1 €/т до 213 €/т або 261,9 $/т, а січневі ф’ючерси на кукурудзу – одразу на 6,1% до 213 €/т або 261,9 $/т на тлі завершення дії контракту та відсутності пропозицій, тоді як березневі ф’ючерси на кукурудзу виросли лише на 1,25 €/т до 196,5 €/т або 241,6 $/т.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: