НОВИНИ

Стало відомо, як перевірити наскільки якісно протруєне насіння

28.12.2020 09:02
daabc0f4-6a82-473a-ae4b-17b00cdec37a

Навіть якщо ви співпрацюєте з перевіреним постачальником, обов’язково перевірте придбане насіння в лабораторних умовах, рекомендують в «Інституті здоров’я рослин». Тому що останнім часом на цьому ринку дедалі більше продукції не відповідає заявленим показникам якості. Зокрема, відзначають вчені, збільшилась кількість насіння, що недоброякісно протруєне. Про це повідомляє пресслужба інституту, пише agronews.ua.

З якими ризиками може зіткнутися аграрій, взявши на віру напис на етикетці? По-перше, недобросовісні виробники можуть зменшувати кількість діючої речовини при обробці насіння, по-друге – застосовувати дешевші та менш ефективні діючі речовини; нарешті, можна натрапити на посівний матеріал, просто покритий кольоровим барвником.

В будь-якому випадку, результат один: посіви не отримають достатнього захисту від хвороб і шкідників, що негативно відіб’ється на майбутній врожайності.

В цьому контексті важливо звернути увагу й на заздалегідь протруєний посівний матеріал, зазначають в Інституті – наприклад, той, який не був використаний з минулого сезону, оскільки з плином часу деякі діючі речовини мають здатність втрачати ефективність, і ваші посіви вже не отримають того захисту, на який ви розраховуєте. Крім того, минулорічне насіння потрібно перевіряти й на відсоток схожості, адже деякі діючі речовини можуть його знижувати.

Сьогодні в «Інституті здоров’я рослин» визначають діючу речовину протруйника, яким обробили насіння, а також її кількість на поверхні насінини.

Дослідження проводять методом рідинної хроматографії із застосуванням передового світового обладнання. До результатів дослідження обов’язково надається протокол із поясненням. За результатами аграрій розуміє, як йому діяти далі – висівати придбане насіння, протруїти його заново чи приготуватися до раннього внесення інсектицидів і фунгіцидів.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: