НОВИНИ

Стало відомо, як морози вплинуть на озимі культури в Україні

18.01.2021 16:12
59b5da698faddc1_1000x600

За прогнозами синоптиків очікується значне зниження температури повітря. У разі невисокого снігового покриву та сильних довготривалих морозів існує ризик для життєздатності рослин озимих культур. Про це повідомляє пресслужба НААН України, пише agronews.ua.

Зараз озимі зернові культури перебувають у стані зимового спокою, на півдні країни – нестійкого зимового спокою. Їх стан оцінюється як добрий та задовільний.

Так, за спостереженнями науковців, пошкодження й загибель озимих посівів від вимерзання відбувається у тих випадках, коли протягом трьох декад сніговий покрив не досягає оптимальної висоти за певних температурних умов.

Наприклад, за температури повітря -10°С морозу висота снігового покриву повинна становити не менше 7 см; за температури -15°С – 14 см; за температури -20°С – 20 см. Має значення також стан снігового покриву. На даний час на поверхні ґрунту сніг насичений вологою та є промерзлим, щільним і має високу провідність; верхній шар снігу випав за мінусової температури, є пухким і має вищі теплоізоляційні властивості. Крім того, продовжується снігопад і висота снігового покриву зростає.

«У разі, якщо сніговий покрив не утвориться, можливі ушкодження як надземної частини рослин, так, особливо за тривалого переохолодження ґрунту, і тканини в області вузла кущіння», – наголошують фахівці.

За словами науковців Інститут сільського господарства Полісся НААН, станом на 13 січня, рівень цукрів у вузлах кущіння є достатнім, щоб навіть під незначним сніговим покривом рослини озимих зернових культур могли б без значних пошкоджень витримати прогнозовані 20°С морозу.

«Тому, за будь-яких погодних умов, а особливо за зниження температури, необхідно у визначені строки (25 січня) відібрати проби рослин озимих культур та відростити їх за методом монолітів або експрес-методом для встановлення життєздатності рослин і визначення необхідних заходів догляду за ними. Особливу увагу потрібно приділити динаміці витрачання вуглеводів, стану конусу наростання, температурному режиму на глибині залягання вузла кущіння», – зазначили в НААН.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: