АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Стало відомо, хто має право не сплачувати ЄП під час війни

16.11.2022 09:07
maxresdefault

ДПС надала розʼяснення щодо необхідності сплати ЄП під час війни, починаючи з квітня 2022 року. Нарешті маємо чітку відповідь: усі «єдинники» 1 та 2 груп незалежно від отримання доходу під час війни (починаючи з квітня 2022 року) мають право не сплачувати ЄП. Про це повідомляє   “Ліга:Закон, пише agronews.ua.

Нагадаємо, що ще 19 вересня хмельницькі податківці розмістили розʼяснення щодо сплати єдиного податку ФОПами 1 та 2 груп під час війни. У ньому  було наголошено, що у разі можливості та ведення діяльності під час війни «єдинникам» І та ІІ груп слід сплачувати податок в бюджет.

Зауважимо, що й тоді ми вказували від редакції, що у ПКУ немає норми щодо права не сплачувати ЄП тільки у разі відсутності діяльності. У «ЗІР» поки так й не було чіткої відповіді на це питання, тому регіональні податківці надають свою точку зору щодо проблеми.

Я. Железняк надіслав ДПСУ свій запит щодо необхідності сплати ЄП під час війни, починаючи з квітня 2022 року “єдинникам” 1 та 2 груп та нарешті отримав відповідь.

Так, ДПСУ у листі від 07.11.2022 р. №695/2/99-00-24-01-03-02  зазначила, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок.

Тобто ДПСУ не говорить про залежність сплати податку від продовження здійснення підприємницької діяльності. Також не йдеться про те, що доведеться сплатити ЄП за ці періоди пізніше. 

При цьому податківці звернули увагу, що ФОПам 1 та 2 групи, які не сплачували єдиний податок за воєнні періоди, в декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов’язку щодо подання декларації) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий звітний період. 

Крім того, ДПСУ зобов’язала ДПС у Хмельницькій області видалити свою консультацію, яка суперечить положенням Податкового кодексу. При цьому хмельницькі податківці це вже зробили. Але органи місцевої влади досі не видалили відповідну консультацію на своєму сайті.  

А що стосується автоматичного нарахування єдиного податку в рубриці “Стан розрахунків з бюджетом” в Е-кабінеті, то з цим має розбиратися самостійно податкова служба. 

Звертаємо увагу! Звільнення від сплати єдиного податку діє з 1 квітня 2022 р. За січень – березень ПКУ не звільняє єдинників від сплати зобов’язань.

Читайте також: Міравіс® Ейс — потужна формула, новий рівень захисту колосу


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: